Op 19 en 20 oktober zal in Dorpshuis Buddingehof te Ruinerwold het Nederlands Kampioenschap Dogdance 2013 gehouden worden. Dogdance is een vrij jonge sport waarbij het draait om de ultieme samenwerking tussen handler en hond. Er bestaan geen verplichte oefeningen, elke handler is vrij om zijn/haar eigen muziek en passende kledij te kiezen en een mooie choreografie te ontwerpen. Tijdens vele, vele uren training wordt de hond alle benodigde moves aan te leren.

Dogdance is, behalve een echte publiekssport, ook heel geschikt om recreatief te beoefenen. De band tussen baas en hond groeit enorm zodra er begonnen wordt met een op beloning gerichte manier van aanleren van allerlei oefeningen.

Élke hond kan dogdance beoefenen omdat er zoveel variëteit aan oefeningen is. Tijdens het NK zullen alle klassen vertegenwoordigd zijn: van beginners tot de kampioensklasse.

De lagere klassen strijden om hun plek in de Top 3 per klasse. De hogere klassen natuurlijk om de titels Nederlands Kampioen 2013. Binnen de dogdance competitie onderscheiden we twee disciplines: Heelwork to Music en Freestyle. Bij eerstgenoemde dient de hond de meeste tijd in diverse zeer strakke volgposities ten opzichte van zijn handler te blijven, ongeacht welke richting of tempo deze danst. Bij Freestyle gaat de hond juist veel meer op afstand en bestaat de routine (zoals een dans genoemd wordt) uit op elkaar volgende oefeningen.

Nederlands Kampioen Heelwork to Music 2011 en 2012 Marina Delsink zal wederom proberen haar titel te verdedigen met haar 5-jarige Tervuerense Herder Gwydion. Hiernaast is zij dit jaar de organisator van het evenement dat een mooi dogdance spektakel belooft te gaan worden. Er zijn vele prijzen te winnen dankzij de sponsors. En niet alleen door te dansen maar ook tijdens de loterij die beide dagen plaatsvindt. Daarnaast zijn er standjes met bijzondere en leuke hondenartikelen.

Maar bovenal zijn de routines erg de moeite waard voor het publiek. De toegang is vrij. Op de website van de NDDB (Nederlandse Dogdance Bond) staat het laatste nieuws.
En wie de wereldtop op dogdancegebied wil zien, zou op 28 en 29 september naar Burgum, Friesland moeten komen. Daar vindt namelijk dit jaar het Open Europees Kampioenschap plaats. Ook de Nederlandse top is natuurlijk vertegenwoordigd met een team, waarvan er vorig jaar maar liefst twee de finale wisten te behalen.