Op donderdag 23 juni vindt in de Boerhoorn (Oosterweg 14) in Zuidwolde, om 19.00 uur, een informatieavond over het gebruik van Burgernet en WhatsApp. De politie, gemeente en bewoners willen graag laten zien dat Burgernet en WhatsApp elkaar goed aanvullen. Wijkagent Theo Meijering vertelt hoe Burgernet en WhatsApp-groepen werken en hoe ze elkaar kunnen versterken.

Burgernet
Burgernet is een samenwerking tussen de politie, gemeente en bewoners om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een overval of beroving, diefstal of inbraak, vermissing of doorrijden na een aanrijding.

Waarom een WhatsApp-groep?
Een WhatsApp-groep is bedoeld om buurtgenoten elkaar te laten informeren over verdachte situaties. Hiermee kunnen zij samen alert zijn op incidenten en verdachte situaties in hun woonomgeving. Zo kunnen buurtgenoten criminelen belemmeren in het uitvoeren van hun plannen. WhatsApp richt zich grotendeels op alles wat voor het misdrijf plaatsvindt.

Versterking
Nu zijn beide systemen nog afzonderlijk van elkaar actief. Maar de verwachting is dat beide systemen elkaar tijdens de zoekactie goed kunnen aanvullen en versterken. Zo kan er door informatie uit een WhatsApp-groep een Burgernetactie opgestart worden waardoor een veel groter bereik gehaald kan worden. U kunt bijvoorbeeld onderling in WhatsApp-groepen informatie delen en een compleet beeld van de situatie terugkoppelen aan de politie. Zo kunnen we samen nog gerichter zoeken naar de verdachte en de kans vergroten dat de verdachte door de politie op heterdaad wordt aangehouden.

Oefenen
Om het geleerde in de praktijk te brengen wordt er een oefening georganiseerd in gemeente De Wolden. De datum hiervan wordt vooraf niet bekend gemaakt. Het is immers een oefening. De deelnemers van de WhatsApp-groepen en Burgernet kunnen dan ervaren hoe deze systemen in de praktijk werken. De inzet tijdens de oefening is van grote waarde. Door tips van Burgernetdeelnemers kan de politie snel in de juiste richting zoeken en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden. Samen oefenen om goed voorbereid te zijn op een echte situatie.