De gemeenteraad van De Wolden doet mee aan de Democratic Challenge, een driejarig experimenteerprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Met dit programma wil de Democratic Challenge experimenten verzamelen, bundelen en ondersteunen voor vernieuwing van de lokale democratie.




Nieuwe werkwijze
De gemeenteraad van De Wolden gaat per 1 september van start met een nieuwe werkwijze, waarbij een betere scheiding is aangebracht tussen dialoog, debat en besluitvorming. De raad wil vooraf aan besluitvorming meer en beter in gesprek met inwoners en andere belanghebbenden over belangrijke thema’s. Er komt meer ruimte voor dialoog door werkbezoeken en vergaderen op locatie. Daarnaast komt er meer ruimte voor debat. In de nieuwe werkwijze wordt een deel van die besluitvorming ook digitaal gedaan. Daardoor kan de raad maatschappelijker en efficiënter werken en vermindert dit de werkdruk van raadsleden.

Thema’s
De raad gaat ieder kwartaal themagericht werken. Zo staat het eerste kwartaalthema in het licht van de evaluatie van de regeling Initiatiefrijk De Wolden, een regeling waarbij maatschappelijke initiatieven maximaal 100.000 euro aan gemeentelijke bijdrage ontvangen. Hiervoor had de raad een miljoen beschikbaar gesteld in het kader van overheidsparticipatie. Er zijn al dertig projecten gehonoreerd. Meer informatie over deze regeling kunt u lezen op dewolden.nl/initiatiefrijk.

Experiment
In het politieke seizoen 2016/2017 wordt met deze werkwijze geëxperimenteerd zonder het Regelement van Orde aan te passen. Na dit seizoen wordt de nieuwe werkwijze geëvalueerd, en wordt bekeken of en hoe de nieuwe werkwijze kan worden vastgelegd in het Reglement van Orde.