afscheidfnv-bestuurderbrouwer_persbericht1Vakbondsbestuurder Jeanette Brouwer uit Zuidwolde stopt bij de FNV. Na een carrière van ruim 18 jaar, waarbij ze zich hard maakte voor de werknemers van onder meer Draka en Cordis, start Brouwer als zelfstandig ondernemer.




Brouwer was bij de FNV vooral werkzaam in de metaalsector. Een sector waarin veel is gereorganiseerd en waar veel banen verloren zijn gegaan. “In Drenthe was ik onder meer betrokken bij Draka, Honeywell en Cordis. Vooral de periode bij Cordis in Roden staat me nog goed bij,” blikt Brouwer terug. “Het was een winstgevend bedrijf dat om belastingtechnische redenen ging verhuizen naar Ierland. Pittige onderhandelingen met de directie over een sociaal plan volgden. Meer dan duizend banen gingen verloren. Het was vooral frustrerend dat de politiek hier niets mee kon of wilde doen.”

Veel geleerd
Terugkijkend op haar lange carrière staat één ding als een paal boven water voor Brouwer: “Werken bij de grootste vakbond van Nederland heeft me ontzettend veel geleerd. Dingen die ik nooit via een opleiding had kunnen leren. Werken als vakbondsbestuurder is een sprong in het diepe. Onderhandelen, het begeleiden van vrijwilligers, kennis van arbeidsverhoudingen en wetgeving: het hoort er allemaal bij. Je manoeuvreert tussen emoties en meningen, en probeert die te vertalen naar goede afspraken tussen werkgever en medewerkers. Soms een mission impossible, maar gelukkig is het vaak gelukt.”

Volgende stap
Haar ervaringen als vakbondsbestuurder komen goed van pas nu Brouwer toe is aan een nieuwe uitdaging: die van het zelfstandig ondernemerschap. “Ik adviseer bedrijven en ondernemingsraden bij veranderprocessen. Daarnaast geef ik ook trainingen en ben ik dagvoorzitter of spreker bij evenementen. Net als bij de FNV houd ik organisaties scherp.” Het zal ook wel even wennen zijn, beaamt ze: “Ik zal zeker moeten wennen aan het ondernemerschap. Maar mijn motto is: ‘durf’. Durf te veranderen en uit je comfortzone te stappen. Met deze stap geef ik zelf het goede voorbeeld.”