De openbare verlichting in de gemeente gebruikt bijna de helft van het totale energie in de gemeente. Reden om na te gaan of we in onze gemeente bewuster met de verlichting kunnen omgaan. Daarbij is de vraag of we in de nachtelijke uren net zo veel licht nodig hebben als tijdens de spits. De gemeente wil graag uw mening en ideeën horen.

In 2015 zijn wij begonnen in Ruinerwold, Berghuizen en Oosteinde. In 2016 hebben we de inwoners van de Wijk, Koekange, Weerwille, Ruinen, Ansen, Eursinge en Echten gevraagd hoe men over de openbare verlichting denkt. Nu krijgen Drogteropslagen, Kerkenveld, Alteveer, Linde, Zuidwolde, Fort en Veeningen de kans om hun mening te geven.

Avondbrander of nachtbrander?
In de gemeente hebben we de keuze vanuit de netbeheerder om ’s nachts het licht uit te doen (avondbrander noemen we dat) of het licht aan te laten (nachtbrander). De gemeente wil graag samen met u kijken welke verlichting in de nacht uit kan. Om te zien hoe dat eruitziet, heeft de gemeente een proefopstelling gemaakt in:
•Kerkenveld op de Talensstraat
•Zuidwolde op de Reuvenkamp
•Drogteropslagen op de Drogteropslagen weerszijde dorpshuis
•Linde op de Lambertus Struikstraat
•Fort op de Jan Westerhuisstraat
•Veeningen op de Dorpshuisstraat

Hier branden de avondbranders de hele avond en nacht niet. Normaal zou dit alleen uit zijn vanaf 24.00 tot 06.00 uur.

Wellicht vindt u dat er wel minder verlichting kan staan in de gemeente, dat horen wij ook graag van u. De huidige openbare verlichting is niet oud. Nu vervangen zou kapitaalsvernietiging zijn. Maar stel dat de gemeente straks wel moet vervangen, dan zou je rekening kunnen houden met minder verlichting. Maar wat zou u dan belangrijk vinden. En op termijn wil de gemeente graag energieneutraal zijn. Heeft u daar suggesties voor?

Laat ons uw mening en ideeën horen!
Vul de online vragenlijst in op dewolden.nl/verlichting. Dit kost u circa 5-10 minuten van uw tijd. Dit kan van 25 april tot 15 mei 2017. Bedankt voor het meedenken!