WINTERTRUI

Het was een snikhete zaterdag en de museumboerderij de Karstenhoeve in Ruinerwold had een bijzonder evenement georganiseerd. Van elf tot vijf werd het leven op de boerderij aan de Larijweg nagespeeld door vrijwilligers.

Hoofdpersonen waren de deftige boer en zijn kordate vrouw, die duidelijk meer te zeggen had dan hij. Verder had je opa en oma die zich overal mee bemoeiden, de dochter die ging trouwen, een oude inwonende tante en een ernstig zieke patiƫnt met TBC, knechten en meiden en een verdwaald zigeunerinnetje, die je goed in de gaten moest houden. Er werd kant geklost, de imker was aan het werk en de olieman, de dokter, de kalverschetser en notaris kwamen op bezoek. Een drukte van belang.

Als dominee liep ik zelf statig rond in een driedelig zwart kostuum van een dikke wollen stof. Met stropdas, hoge hoed en de Bijbel onder de arm hoorde je netjes gekleed te zijn natuurlijk. Maar met die hitte zag ik als een berg tegen de lange dag op.

Gek genoeg viel het alleszins mee. De vele lagen zorgden voor een prima isolatie. Pas als ik jas en vest uitdeed, brak het zweet mij uit. Iemand vertelde dat de boeren vroeger bij het hooien ook rustig onder de overall een borstrok en een lange onderbroek droegen. Wat goed is tegen de kou, is ook goed tegen de hitte. Dat is een logica waar moderne mensen nog wat van kunnen leren.

Als u dus last heeft van de zomerse temperatuur, ga dan lekker in de schaduw zitten met wintertrui en een jas aan. Het evenement Boerendrokte wordt herhaald op 1 juli, 22 juli en

2 september. Van mij mag de zon volop schijnen.

Bron: das mooi