De burgemeesters in Drenthe bezoeken op woensdag 13 september basisscholen in de provincie om het startsein te geven voor Oktobermaand Kindermaand; een maand vol kunst en cultuur voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Zij doen dit door het “ik hou van cultuur”-verjaardag spel te spelen.

In de ochtend worden de burgemeesters feestelijk ontvangen door leerlingen van de scholen. Daarna wordt het verjaardagsspel gespeeld onder leiding van de burgemeesters. Kinderen geven een verjaardagscadeau in de kring rond en moeten zo snel mogelijk vragen beantwoorden over kunst en cultuur in Drenthe. Als het cadeau ontploft zijn de overige kinderen door naar de volgende ronde. De winnaar van het spel ontvangt als eerste het programmaboekje van Oktobermaand Kindermaand en mag met de burgemeester op de foto. De provinciale burgemeestersactie is een interactieve en feestelijke manier om het project te starten.

Oktobermaand Kindermaand geeft kinderen de mogelijkheid om gratis deel te nemen aan activiteiten op het gebied van kunst en cultuur in Drenthe. Musea, theaters, muziek- en dansscholen, ateliers, bibliotheken en molens openen in de weekenden van oktober hun deuren voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar en organiseren verschillende creatieve activiteiten.
Het is de 16e keer dat Oktobermaand Kindermaand wordt georganiseerd in Drenthe.¬