Jaarlijks zijn er relatief veel verkeersslachtoffers onder jongeren uit het Voortgezet Onderwijs. De ANWB heeft daarom besloten een nieuw verkeerseducatieprogramma te ontwikkelen speciaal voor jongeren in de onderbouw klassen. RSG Wolfsbos vindt het belangrijk om naast de reguliere lessen ook aandacht te besteden aan verkeereducatie. Donderdag 12 oktober bezocht ANWB Streetwise RSG Wolfbos in Hoogeveen met een interactief en opvallend verkeersprogramma.

ANWB Verkeersbus

De ANWB Verkeersbus wordt ingezet om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer. In de Verkeersbus doorlopen de tweedejaars leerlingen zelfstandig en onder begeleiding van een Streetwise instructeur in groepjes een spannend verkeerstraject bestaande uit vijf verschillende workshops. De dode hoek wordt belicht en de jongeren doen mee aan een uitdagende kennisquiz over de verkeersregels en voorrangssituaties. Bij een mobiliteitsgame gaat het om het inzicht te krijgen in het eigen verkeersgedrag. Tijdens de workshop ‘Kandatkandatniet’ buigen leerlingen zich over stellingen en reageren ze op elkaars en het eigen verkeersgedrag. Tot slot mogen de leerlingen zelf rijden in een virtuele wereld op een scootersimulator. Daarbij ervaren en beleven ze hoe het is om met én zonder licht aan het verkeer deel te nemen waardoor ze zich bewust worden hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Robert Jan Dijkstra, docent bij RSG Wolfsbos locatie de Meander, geeft aan: “De leerlingen vonden het een enorm leuk. Vooral de scootersimulator was een echte “eyeopener” voor veel leerlingen. Voortaan gaat het licht aan op de fiets en de scooter zeiden ze na de les tegen mij!”

Verkeersworkshop ‘IK & het verkeer!’

De eerstejaars leerlingen van de Meander krijgen een interactieve en leerzame verkeersworkshop van één lesuur. Deze wordt gegeven door een ANWB-instructeur. Leerlingen worden op een prikkelende wijze duidelijk gemaakt door middel van vragen en stellingen hoe zij zelf aan het verkeer deelnemen. De thema’s die aan bod komen zijn onder andere: boetes van Verkeersovertredingen, aantallen fietsslachtoffers en het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Ook wordt ingespeeld op de emotie door het tonen van confronterende beelden. Ethische verkeersdilemma’s, ondersteund door persoonlijke verhalen, lopen als een rode draad door de workshop.