Er vindt dagelijks een stille strijd plaats in ons land. Een gevecht om het grote geld. Overal kom je het tegen, maar we staan er nauwelijks bij stil. We moeten er als consument zelfs blij mee zijn. Het ene potje jam schreeuwt naar een ander merk. De klant aarzelt welke van die twee hij zal kopen. Kijk je naar de veelbelovende stickers, of let je op de prijs? Zuinigheid of kwaliteit, waar kies je voor? Uiteindelijk valt de beslissing. Verdrietig blijft het andere product in de schappen staan. De vrouw achter de kassa maakt er zich niet druk om. Het is ook niet haar schuld. Het is gewoon de werkelijkheid.

We zijn er helemaal aan gewend geraakt en vinden het de normaalste zaak van de wereld. We mopperen wel eens op al die reclame op TV en de dikke stapels folders in de brievenbus. Maar zodra Sinterklaas in het land is, breekt de veldslag pas echt los. Kinderen worden niet ontzien. Integendeel, want aan hen kan aardig worden verdiend. Ouders worden tot wanhoop gedreven. Jantje heeft het, dus Pietje kan niet zonder.

Concurrentie vind je tussen kranten, tussen kerken, tussen scholen en restaurants, tussen dorpen en steden. Het aanbod is te groot, zodat er af en toe slachtoffers vallen. Nu niet door wapens, maar door faillissementen. Personeel wordt ontslagen. En we zijn zelf allemaal onderdeel van het systeem, maar niemand weet hoe het anders zou moeten. Eerlijk gezegd doe ik er ook vrolijk aan mee. Zondag 12 november is er om 15.00 uur een Bach Cantate dienst in mijn Hervormde kerk van Ruinerwold. Er is meer aanbod in de buurt. Alleen dat van ons mag u natuurlijk niet missen.
Bron: Das mooi