Coach en trainer Joyce Moons uit Zuidwolde is eerste geworden in de race om de landelijke NOBCO-Thesisprijs Coaching. De Nederlandse Orde voor Beroepscoaches reikt de prijs iedere twee jaar uit voor de beste onderzoeksscriptie op het gebied van coaching.

Op donderdag 30 november nam ze de prijs – een certificaat en een geldbedrag – in ontvangst tijdens het NOBCO-symposium in Utrecht.

In haar scriptie onderzocht Moons hoe coaches kunnen bijdragen aan het ontstaan van Aha-momenten: het moment waarop ineens een ‘lampje’ gaat branden in het hoofd. Dit is vaak een omslagpunt als het gaat om veranderen en het brein speelt hierbij een grote rol. “We leren steeds meer over de invloed van ons brein op onze gedachten, emoties en gedrag. In mijn scriptie laat ik zien hoe je als coach deze kennis kunt gebruiken om mensen verder te helpen, zowel privé als op het werk,” legt ze uit. De jury waardeerde deze wetenschappelijke kijk op het vak en sprak over “een origineel en inspirerend werk met grote toepasbaarheid voor de praktijk.”

Eigen methode
Moons woonde jarenlang in Engeland waar zij cum laude afstudeerde in Coaching en Mentoring aan de Oxford Brookes University. Ze won er ook de prijs voor Beste Student van het Jaar. Na haar studie werkte Moons als coach in Engeland maar sinds 2016 heeft ze een praktijk in Zuidwolde. Hier biedt ze individuele coaching, workshops en trainingen aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. “Ik leer mensen hun brein en daarmee zichzelf beter te begrijpen, waardoor het makkelijker wordt om hun doelen te bereiken. Mijn scriptie vormde de basis voor deze manier van werken. Dat een vakjury van coachingsdeskundigen deze aanpak waardeert is een mooie bevestiging!”

NOBCO-Thesisprijs Coaching
De Thesisprijs Coaching wordt elke twee jaar uitgereikt door de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO). Dit is de grootste beroepsorganisatie in Nederland voor professionele coaches. De NOBCO zet zich in voor verdere professionalisering van het vak en wil met de prijs het wetenschappelijk onderzoek naar coaching stimuleren.