De 8e editie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen bij VUE bioscoop in Hoogeveen! Ruim 1.000 leerlingen van 15 scholen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden hebben gratis een film met een boodschap bekeken.

Soroptimistclub De Reestlanden organiseert ieder jaar het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen (SFFK) om aandacht te vragen voor de rechten van het kind. De getoonde films hebben dan ook een relatie met kinderrechten: een altijd actueel onderwerp. Zelfs in Nederland worden kinderen verwaarloosd of mishandeld, worden ze gepest op school of zijn ze… nog nooit naar de bioscoop geweest ;-).

Spannende films
De films die de Soroptimisten deze keer geselecteerd hebben zijn voor groep 5/6 ‘Uilenbal’ en voor groep 7/8 ‘Toen mijn vader een struik werd’: Geen saaie films, maar juist spannend!
De film ‘Uilenbal’ voor de jongste kinderen gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepieps botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.
In de film ‘Toen mijn vader een struik werd’ wordt de tienjarige Toda ’s elke ochtend wakker getrompetterd door haar vader om samen heerlijke taartjes en broodjes voor hun bakkerij te maken. Op een dag vertelt hij haar dat er gevechten zijn uitgebroken in het land en dat alle mannen daar naartoe moeten om de ‘Enen’ tegen de ‘Anderen’ te beschermen. Zelfs een serieus gesprek als dit krijgt in de film snel een luchtige draai. Toda rest niet anders dan op zoek te gaan naar haar moeder in het veilige buitenland. Op haar vlucht komt zij mensen tegen die haar niet altijd even goed gezind zijn en wordt ze geconfronteerd met uitbuiting, onverschilligheid en kille bureaucratie. Gelukkig – het blijft een kinderfilm – loopt het allemaal goed af.
De kinderen uitgezwaaid door Sorita, de mascotte van de Soroptimisten en mevrouw S.F.F. Kindermens, Kinderrechter van beroep. Beiden hebben voorafgaand aan de films de kinderen bevraagd over de rechten die zij hebben, bijvoorbeeld het recht op onderwijs of het recht op gelijke behandeling of het recht op voedsel. Na afloop konden de kinderen met een pakje drinken en een lekkere koek op de fiets of met de auto weer naar school om daar nog na te praten over wat ze gezien hebben. Al met al kijken de leden van Soroptimistclub De Reestlanden tevreden terug op een geslaagd festival: We doen dit nu voor de 8e keer en zijn goed op elkaar ingespeeld,’ aldus Ada van Ginkel, één van de leden: ‘Natuurlijk blijft het altijd spannend of de kinderen de films leuk en boeiend vinden, maar uit de reacties van zowel kinderen, leraren als ouders blijkt dat ze erg onder de indruk waren.’

Half miljoen euro voor kinderen uit Syrië
De samenwerking met UNICEF beperkt zich niet alleen tot dit festival. De Nederlandse Soroptimistclubs en UNICEF werkten een aantal jaren samen om de Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije naar school te laten gaan. Met acties in heel Nederland zamelden de Soroptimisten sinds 2014 ruim 500.000 euro in. UNICEF bouwde met behulp van hun bijdrage 16 klaslokalen en voorzag 15 aangepaste schoolgebouwen van meubilair. Ook krijgen honderden gevluchte Syrische leraren onkostenvergoeding zodat zij kinderen in hun eigen taal les kunnen geven. De afgelopen jaren ondersteunde onze club de Friese stichting Grannies 2 Grannies, die voor grootmoeders in Oeganda en hun vaak verweesde kleinkinderen onderdak e.d. verzorgen.