Veertig jaar is Jurrie Veldman (62) uit Zuidwolde in dienst als automonteur bij autobedrijf Bijker in Staphorst. Als datum wordt 1 maart aangehouden. ‘De exacte datum is niet meer precies te achterhalen. Dat komt omdat ik destijds werkzaam was bij een ander autobedrijf in de regio. Ik werd door hen uitgeleend omdat Bijker Subaru dealer was. Net als het bedrijf waar ik toen werkte. Ben hier blijven hangen omdat ik het zo naar de zin had . En dat is nog steeds zo´.

‘Ja zo ging dat toen’ blikt Veldman terug. De eerste vijftien jaar bij Bijker was vooral een bijzondere periode. ‘Elke week ging ik mee naar de automarkt in Utrecht om auto’s te kopen en te verkopen. Je sprak daar allerlei mensen, een prachtige tijd was dat’. Het persoonlijke contact met de klanten is ook iets wat Veldman nog steeds aanspreekt. ‘Je hebt te maken met veel vaste klanten dat is ook het mooie er van. Die sfeer en gemoedelijkheid tref je bij een kleiner autobedrijf nog’.

Van jongs af aan was al duidelijk dat er in Veldman een monteur schuil ging. ‘Vader was bouwvakker en wilde dat ik dat ook ging doen. Maar ik ging liever sleutelen aan fietsen en brommers dat was echt mijn ding´. En nog steeds eigenlijk, want ook thuis mag hij deze hobby graag uit oefenen. Dit heeft hij ook overgebracht op zijn zoon. ´We mogen graag samen sleutelen´.
Hoewel het echte sleutelwerk in de garage tegenwoordige wel iets minder is geworden. ´De moderne auto´s moeten eerst aan de computer om een storing op te sporen anders kom je er niet uit. Dat verreist ook bijscholing. Een keer of zes per jaar volgen we een cursus om op de hoogte te blijven want de techniek gaat ontzettend hard. Als je er een jaar tussen uit bent kun je het bijna wel vergeten´.

Wat dat betreft is er de afgelopen jaren veel veranderd constateert Veldman. Schades repareren is er bijna niet meer bij. Dit wordt door verzekeringsmaatschappijen vaak uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Ruiten plakken vond ik ook altijd mooi werk. Dat komt bijna niet meer voor´. De afgelopen veertig jaar zijn voor de in Zuidwolde woonachtige automonteur snel gegaan. ´Het werk doe ik nog steeds met plezier. We hebben een gezellig team bestaande uit vijf personen. Er is volop werk, dus wat wil je nog meer! Ik ben van plan om er nog wel een paar jaartjes aan vast te knopen´.