Hippisch De Wolden staat aan de vooravond van het eerste lustrumjaar. Sinds de start in april 2014 is de koepel van paardensportevenementen in De Wolden een begrip geworden tot ver buiten de gemeente. Dit jaar staan vier evenementen op de agenda, alleen de Paarse Paardendagen in Ruinen slaan door omstandigheden een jaartje over.

Hippisch De Wolden werd in het leven geroepen met steun van de gemeente De Wolden, dat zich graag als paardengemeente manifesteert. ‘Ondernemers hebben baat bij de evenementen’, weet Michel Broek uit ervaring. ‘Het is het helemaal waard om door te gaan, je ziet allerlei ondernemingen profiteren’, verwijst Broek onder meer naar verblijfsaccommodaties en restaurants.
Jaap Krikken herinnert zich dat meteen in het begin flink is ingezet op het betrekken van de toeristische sector bij de hippische activiteiten. ‘Ondernemers haken erop in, bijvoorbeeld door een hippisch dinertje aan te bieden.’

Aanjager
Uiteindelijk gaat het vooral om de paardensport, die als aanjager fungeert voor veel economische activiteit in De Wolden. Het eerste evenement is Outdoor Zuidwolde van 3 tot en met 6 mei op het terrein van CH De Wolden in Veeningen. De meimaand is sowieso druk, want met Pinksteren staat in de Wijk het traditionele Pinksterconcours op het programma. De maand wordt afgesloten in het idyllische buurtschap Steenbergen met de samengestelde menwedstrijd op 25, 26 en 27 mei. De hoofdmaaltijd vindt in juli plaats als het CH De Wolden in twee etappes plaatsvindt en tal van (inter)nationale ruiters en amazones naar Veeningen komen.

Rode paard
Hippisch De Wolden is de bindende factor tussen de vier organisaties. ‘We maken gezamenlijk afspraken, we zorgen voor promotiemateriaal met gelijke herkenbare vormgeving en langs de wegen hangen spandoeken, waar we op uniforme wijze alle evenementen neerzetten’, somt Jaap Krikken op. ‘En tijdens de evenementen brengen we Hippisch De Wolden in beeld, onder andere met het inmiddels bekende rode paard. Dat is een echte aandachtstrekker die de afgelopen jaren op verschillende plekken is opgedoken, tot in Assen aan toe. Daarbij hebben we liefst 5.000 flyers laten verspreiden over 400 locaties in Drenthe, waar veel mensen komen, zoals hotels, campings en horeca.’
Het mooie van Hippisch De Wolden is volgens Michel Broek ook dat meerdere partijen aanhaken met activiteiten. ‘Wij bieden een podium waar anderen op mee kunnen liften.’ Dan gaat het van hardloop- en mountainbikewedstrijden tijdens de menwedstrijd tot een modeshow en een muzikale avond Mokum in Zuidwolde tijdens Outdoor Zuidwolde. In de Wijk hebben ze een zaterdagavondspektakel en het CH De Wolden is sinds jaar en dag al het trefpunt van sport en ondernemen.