De verhuizing van outdoor Zuidwolde vorig jaar naar het CSI-terrein van CH De Wolden, van de familie Jan Broek in Veeningen, leidt ook dit jaar tot records. Meer prijzengeld, maar vooral liefst 1.800 inschrijvingen kon de organisatie noteren voor de rubrieken die van 3 tot en met 6 mei gesprongen worden. ‘We hebben zelfs wachtlijsten’, merkt Dieneke Hentenaar namens de organisatie op.

Outdoor Zuidwolde vond altijd plaats op het terrein aan de Linieweg in Zuidwolde, maar groeide daar al uit het jasje. Bovendien lag er enkele honderden meters verderop een perfect terrein voor een concours met bovendien de Zaanse houtloods als ruimte om de nevenactiviteiten te organiseren. Nieuw op het terrein is de nieuwe allweather bodem voor het inspringen, waarmee Outdoor Zuidwolde proef kan draaien. Dit jaar vindt op vrijdag een grote modeshow plaats en op zaterdag Mokum in Zuidwolde.

Compleet
Naast alle bekende rubrieken, komen op vrijdag (Z en ZZ) en zondag (overige) voor het eerst de pony’s in de ring. Het zijn er in totaal liefst tweehonderd. Een welkome aanvulling voor Outdoor Zuidwolde, dat hiermee een vrij compleet hippisch evenement is. De deelnemers komen uit alle hoeken van Nederland, tot aan Noord-Holland en Noord-Brabant aan toe. ‘Vorig jaar hadden we al het probleem van een overvol programma, daarom hebben we er nu een dag aan vastgeplakt. Nu zitten we alweer met hetzelfde probleem’, schetst Hentenaar. ‘Maar we weten nu hoeveel we er krijgen en kunnen dat goed aan.’
Op drie dagen komen de ruiters en amazones in de Z-rubrieken aan de beurt, allemaal volle groepen. Voor het altijd spectaculair 1.40 meter-springen op zaterdag doen meer dan 80 combinaties mee. Op donderdag en zaterdag komen bij de ZZ-paarden liefst zeventig combinaties in acties. Er zitten weer bekende namen tussen de deelnemers, zoals Angelique Hoorn, Piet Raymakers, Albert Zoer, Michael Greeve en natuurlijk de familie Broek.

Vrijwilligers
Het wordt aanpoten voor de organisatie, weet ook Dieneke Hentenaar. ‘We hebben in totaal zo’n vijftig vrijwilligers aan het werk, waaronder veel van de landelijke rijvereniging Ceres, maar ook mensen die het gewoon leuk vinden om te helpen. En parkeerwachters natuurlijk, die zijn onontbeerlijk.’
De nevenactiviteiten geven Outdoor Zuidwolde extra uitstraling. ‘We hebben eenmaal aan de Linieweg een modeshow gedaan en dat was een succes, nu heeft de activiteitencommissie het opgepakt en samenwerking gezocht met een schoonheidssalon, een kapper, bruidsmode en andere modezaken. De show is vrijdag, voor de Herdenking eerst de kinderen, na de pauze de volwassenen’, geeft Hentenaar informatie. ‘Natuurlijk houden we rekening met de 4 mei-herdenking.’
Op vrijdag 5 mei is er vanaf 15.00 uur weer live-cooking, waaraan door zes ondernemers uit De Wolden wordt meegewerkt om de aanwezigen van een hapje en een drankje te voorzien. Ook op zaterdag en zondag wordt live gekookt. Het succes van Mokum in Zuidwolde een jaar geleden, betekende dat dit onderdeel terugkeert. De muzikale avond begint om acht uur en duurt tot middernacht.