Vrijdag 5 oktober werd tijdens het landelijke Molenfeest in Ede bekend dat de molen van Zuidwolde als tweede van de vijf genomineerde molens is geëindigd bij de BankGiro Loterij Molenprijs 2018.

In de maand september hebben 8954 mensen gestemd op de Meule van Wassens, de molen in het hart van het dorp die al 20 jaar stilstaat. Het bestuur van Stichting De Meule van Wassens ontving een cheque van € 8.954, geld dat ingezet gaat worden voor de herbestemming van de korenmolen. De molen zal voor eind 2019 worden gerestaureerd en daarnaast wordt gewerkt aan een plan om de molen een herbestemming als zorgmolen te geven.

Met de jaarlijkse publieksprijs laten Vereniging De Hollandse Molen en de Bankgiro Loterij zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan.

Het bestuur van Stichting De Meule van Wassens is blij met het resultaat. Voorzitter Henk Tissing: ‘’Onze vrijwilligers en vele andere betrokkenen uit Zuidwolde en daarbuiten zijn de afgelopen maand ontzettend enthousiast bezig geweest om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen. We gingen natuurlijk voor de hoofdprijs, maar ook dit bedrag is geweldig.’’ Hiermee komt naast de restauratie die mede mogelijk wordt door middelen die het ministerie en de provincie onlangs ter beschikking stelden, ook de realisatie van een zorgmolen dichterbij. Bij de korenmolen moeten streekproducten verkocht gaan worden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding in de winkel en molen gaan werken. ‘’De komende tijd zullen we dit plan verder uitwerken. Zo is er naast de molen een aparte verkoop- en werkruimte met toiletvoorziening nodig. Gezien de grote betrokkenheid gaat het vast lukken om ook het resterende geld binnen te halen!’’