Gisteravond namen gedeputeerde Henk Jumelet en burgemeester Roger de Groot namens Drenthe de prijs ‘European Community of Sport 2019’ in ontvangst. Dit gebeurde tijdens het jaarlijkse ACES Europe Award Gala in het Europees Parlement te Brussel.

Elk jaar kiest ACES Europe een sporthoofdstad, sportsteden en sportregio’s. Half september waren d eleden van dit ACES comité in Drenthe te gast om de kandidaatstelling te beoordelen. Drenthe wordt als voorbeeld gezien hoe sport kan worden ingezet binnen de maatschappij. Dit heeft geresulteerd in niet alleen een nominatie voor de titel Europese sportregio, maar ook het daadwerkelijk behalen daarvan. De titel ‘European Community of Sport 2019’ is een bekroning op alle activiteiten op sport- en beweeggebied, die er in Drenthe worden georganiseerd door, vaak, veel vrijwilligers. Wethouder Slomp is trots en blij met de titel. “Sporten en bewegen leeft in onze provincie. Ook in Hoogeveen zie je dit enthousiasme terug. We organiseren hier tal van prachtige sportevenementen en hebben ontzettend veel vrijwilligers die zich daarvoor inzetten”.

In 2019 zal extra aandacht zijn voor sport in Drenthe. Op 18 januari viert de Drentse sportwereld dat we onszelf Europees sportregio mogen noemen. Drenthe wordt geroemd als het gaat om samenwerking: “Het belang van sport en bewegen op de thema’s integratie, ouder worden (healthy ageing), mentaal welzijn (social inclusion) en het gebruik van de openbare ruimte (daar waar je je prettig voelt en waar het uitnodigt tot bewegen) zijn belangrijke criteria voor de titel. Dit opgeteld bij de regionale samenwerking die hier al lang heerst maakt Drenthe een mooie kandidaat voor de titel”, aldus ACES voorzitter de Jeu in september. Drenthe heeft laten zien dat het staat voor ‘Sports4all’ en dat is de basis voor het jaar 2019.

Samen met verenigingen, welzijnsinstellingen, vrijwilligers, buurtsportcoaches en andere belanghebbenden in de sport wordt geïnventariseerd wat er leeft binnen de sport in onze gemeenten. Samen wordt een programma gemaakt om te kijken of sportdromen waar kunnen worden gemaakt. eigen foto