Museum De Wemme in Zuidwolde opent haar deuren op vrijdag 29 maart a.s. niet als buurthuis, maar met de nieuwe expositie “Op Sokken & Sandalen – Laten We Wel Zijn”. Deze tentoonstelling heeft alles te maken met het buurthuiswerk van de afgelopen halve eeuw. Genodigden kunnen al op donderdag 28 maart een kijkje komen nemen. De heer Albert Haar, in de jaren 70 een van de eerste welzijnswerkers in Zuidwolde en tegenwoordig raadslid, opent de expositie dan officieel.

50 jaar geleden waren ze opeens overal: de dorps- en buurt- en clubhuizen. Hier kon je ontspannen, mensen uit je eigen buurt ontmoeten, je vaardig¬heden ontwikkelen én maatschappelijk bewust worden. Vele cursussen werden er gegeven: van talencursus tot fotografie, van knutselen tot een cursus kalligraferen. Mannen leerden koken, vrouwen banden plakken en olie bijvullen. Aangevoerd door welzijnswerkers, die meestal rechtstreeks van de sociale academie kwamen. Met een herkenbaar uiterlijk: in een spijkerpak, op sokken en sandalen!

Loop door de expositie, herken en ervaar de sfeer van het buurthuis met haar wijd openstaande deuren. Knutsel nog eens zoals toen of timmer mee aan het houtdorp van nu.

Daarnaast zijn er weer verschillende bijzondere karren te zien. Zij maken deel uit van de grote verzameling van het museum. Van deze verzameling wordt een deel tentoongesteld, met rondom elke kar een kleine mini-expositie met spullen die met die kar te maken hebben.

In de boomgaard is werk te zien van Zjkln uit Kerkenveld. Zij maakt ruimtelijke kunst uit allerlei verschillende materialen.

Kinderen zijn ook van harte welkom in het museum. Speciaal voor hen zijn er verscheidene activiteiten.

De expositie loopt t/m zondag 27 oktober. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Op tweede paas- en pinksterdag zijn we ’s middags ook geopend. De toegangsprijs is € 3,50. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie is te vinden op de website van het museum: www.dewemme.nl.