Het aantal evenementen dat dit jaar onder de paraplu van Hippisch De Wolden plaatsvindt, is groter dan ooit. Mede met dank aan het binnenhalen van het Europees Jeugdkampioenschap, dat op 7 juli officieel wordt geopend in Veeningen. Omdat ook in Ruinen een Hippisch Brinkfestijn wordt georganiseerd, staan er nu zes evenementen op de planning.

Het EK voor jeugd springt er dit jaar bovenuit en is niet alleen voor de geschatte driehonderd jonge deelnemers uit dertig landen een hoogtepunt, de verwachting is ook dat het zeker duizend begeleiders en toeschouwers naar De Wolden trekt. Er wordt door de organisatie met steun van de gemeente volop aan getrokken om er een succesvolle EK-week van te maken. Behalve vanuit de gemeente zijn ook vertegenwoordigers van het Recreatieschap Drenthe, Marketing Drenthe en de provincie betrokken bij het hele evenement. De provincie is een van de subsidieverstrekkers en het EK Young Riders is in de provincie benoemd tot een van de zes grote evenementen in het kader van ‘the European Community of Sports’, waartoe Drenthe vorig jaar is uitgeroepen.

De verwachting is dat het EK zeker duizend extra verblijfsgasten naar De Wolden trekt en dat was eind februari al te merken. ‘Sinds november druppelen de aanvragen voor overnachtingen al binnen, sommige accommodaties zitten al helemaal vol’, lacht Jeanette van Slochteren, vanuit de gemeente als projectleider aangesteld.

Een begrip
Sinds de start in april 2013 is Hippisch De Wolden een begrip geworden tot ver buiten de gemeentegrenzen. Het mooie daarbij is dat het om meer dan paardensport alleen gaat. Het eerste evenement is Outdoor Zuidwolde, dat van 9 tot en met 12 mei op het terrein van CH De Wolden plaatsvindt. Behalve mooie paardensport, is er ook een bijprogramma met onder meer het Culinair Hippique in de Zaanse houtloods, waar streekgerechten een grote rol spelen, en muziek. Nieuw toegevoegd is het spectaculaire Sixbarspringen, waarbij op zaterdagavond hoogtes tot wel twee meter bereikt kunnen worden.

Het volgende evenement is in het idyllische buurtschap Steenbergen de samengestelde menwedstrijd op 25 en 26 mei. Ook dit jaar wordt weer de verbinding gezocht met andere sporten. Na het succes van de afgelopen jaren zijn er ook nu weer een Ride & Run en een mountainbikewedstrijd toegevoegd. In de Wijk vindt van 7 tot en met 10 juni het grote Pinksterconcours plaats in de uitlopers van het mooie Reestdal.

Europese toppers
Voordat op maandag 8 juli de jonge ruiters en amazones de ringen van het CH-terrein betreden, is er op de zondag een openingsprogramma. Dat biedt activiteiten voor jong en oud, met onder meer optredens van Romy Monteiro en Britt Dekker, alsmede een ridderspektakel en de fanfare Bereden Wapens.

De jaarlijkse strijd van tweemaal vier dagen CH De Wolden volgt bijna aansluitend van 18 tot en met 21 en 25 tot en met 28 juli. Ook dan komen weer tal van (inter)nationale ruiters en amazones naar het concoursterrein.

Het CH De Wolden is dit jaar niet het sluitstuk van Hippisch De Wolden, want op 7 augustus vindt in Ruinen een stratenconcours plaats voor tuigpaarden, Hackneys en Friese paarden. Ook op 10 augustus staan paarden centraal in het dorp. Hippisch De Wolden werd in het leven geroepen met steun van de gemeente De Wolden, dat zich al jaren als paardengemeente manifesteert.