Wat vallen ze op! Die blauwe vrouwen (of zijn het mannen?) in de tuin van Museum De Wemme. Waar gaan ze eigenlijk heen? En wat zijn dat daar verderop voor bijzondere rode bloemen? Het zijn allemaal beelden die gemaakt zijn door Zjkln (spreek uit Jacqueline) uit Kerkenveld.

Zjkln maakt ruimtelijke kunst, van kleine beeldjes die in de palm van je hand passen tot landschappelijke installaties die zich uitstrekken over tientallen of zelfs honderden meters. Ze begon als beeldhouwer met het hakken van vormen uit steen. De grootte van die beelden werd beperkt door het gewicht van de stenen, die zij op haar bok moest kunnen tillen.

Toen ze zich in Kerkenveld vestigde kreeg ze meer ruimte, ging groter werk maken en ook andere materialen gebruiken. Naast steen werkt ze nu ook met bijvoorbeeld staal, papier, hout en glas. Het werken met wisselende materialen eist dat zij haar technische vaardigheden voortdurend blijft ontwikkelen. Materiaal en afmeting bepalen of een beeld buiten of binnen kan worden gezet.

Haar werk varieert van gestileerd figuratief tot abstract. Om inspiratie zit ze nooit verlegen: “Ideeën komen sneller in me op dan dat ik ze ooit zal kunnen uitvoeren!”

Zowel in de tuin als in de koffiekamer van het museum is werk van Zjkln te zien en is gratis toegankelijk. In het museum is, naast een collectie handkarren, de tentoonstelling “Op Sokken & Sandalen – Laten We Wel Zijn” te bezichtigen. De toegangsprijs is € 3,50 of gratis met een museumkaart.

De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.