Op dinsdag 19 november wordt in ontmoetingscentrum De Boerhoorn in Zuidwolde de speelfilm ‘LIEK ACHTER DE BADDE’ vertoond, een misdaadverhaal in streektaal. In deze productie van stichting Grunneger film is Gronings de hoofdvoertaal, naast het Drents, Westerwolds en Stellingwerfs. De film duurt ruim anderhalf uur en begint om 19.30 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur open.

‘LIEK ACHTER DE BADDE’ gaat over het leven in Groningen en Drenthe van toen. Het verhaal speelt van 1955 tot 1998 in de Drentse Monden, Westerwolde, Kanaalstreek en de stad Groningen. Het is het verhaal van een herenboer in Eerste Exloërmond en zijn zoon, die in conflict raken: over gewone mensen die tot misdaad komen.
De rollen worden gespeeld door beroepsacteurs en amateurs uit Groningen en Drenthe. Schrijver en filmmaker Harry Töben zal bij elke voorstelling zelf aanwezig zijn. Na de film is er de mogelijkheid om met Töben in gesprek te gaan over nut en noodzaak van de eigen Drentse streektaal.

Nedersaksisch onder aandacht brengen
Stichting Grunneger Film wil de Nedersaksische streektaal meer onder de aandacht brengen. Het eerste initiatief daartoe is de productie van de film ‘LIEK ACHTER DE BADDE’, een verfilming van het gelijknamige boek van Harry Töben. De film is op 28 september 2019 in bioscoop Smoky te Stadskanaal in première gegaan en wordt dit jaar in diverse dorpshuizen in Groningen en Drenthe vertoond. De stichting verzamelt handtekeningen voor een petitie aan de minister van Binnenlandse zaken om het Nedersaksisch te laten erkennen als regionale taal. Het krijgt dan dezelfde status als het Fries. Door die erkenning kunnen taal- en cultuurprogramma’s worden gefinancierd met subsidie van de Europese Unie. foto: Marloes Hoekema