Op de eerste zondag na Nieuwjaar, 5 januari, organiseert Natuurvereniging Zuidwolde de traditionele winterwandeling, dit keer in de omgeving van Alteveer/Kerkenveld. We verzamelen bij het Tonckenshuys in Zuidwolde om 13.00 uur, maar men kan ook rechtstreeks naar dorpshuis de Alke, Jan Haarstraat 12 in Alteveer gaan. Start van de wandeling is om 13.15 uur bij het dorpshuis.

We lopen vanaf de ALKE (ALteveer-KErkenveld) Over de Schapendijk richting Kerkenveld. Onderweg horen we van de gids verhalen over het ontstaan van de veendorpen Alteveer en Kerkenveld De route komt langs allerlei bijzondere huizen en plekken zoals een Pingo-ruïne. Ook gaat de weg door het belevingsbos achter de school in Kerkenveld. Een gebied dat een paar jaar geleden door de dorpsvereniging is aangekocht en ingericht. We krijgen uitleg over allerlei interessante plaatsnamen en gebeurtenissen. Na een wandeling van ca 2 uur komen we terug bij de Alke, waar we verwelkomd worden met koffie en thee. Iedereen is welkom en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Opgave vooraf is niet nodig.