Museum De Wemme opent haar deuren op Tweede Pinksterdag, maandag 1 juni om half twee met drie tentoonstellingen. De eerste is ‘Dankzij de Vrijheid’, waarin we laten zien hoe het naoorlogse leven er uitzag. We beginnen de expositie met de bevrijding en gaan daarna verder in de tijd. Aan bod komen o.a. vervoer, communicatie, kinderspelen, hygiëne en landbouw. Ook komt de koude oorlog ter sprake. Te zien zijn echte bevrijdingsrokken, oude radio’s, een Messerschmitt, een lavet, een nagebouwde bunker van de BB en natuurlijk het Tientje van Lieftinck. Ook is er een levensgroot Electro spel, dat met wegwerphandschoenen aan gespeeld mag worden (corona-proof dus!).

De tweede tentoonstelling is ‘Karren en meer’. We laten een bijzondere selectie van onze karren zien, met rondom elke kar een kleine verzameling van zaken die met die kar te maken hebben.

Tenslotte is in de boomgaard werk te zien van Marie Louise Minke uit Balkbrug. Zij maakt beelden van vooral beton en metaal. In de vitrines binnen is ander werk van haar te zien.

We hebben kinderen van ongeveer elf jaar ouderen, die na de oorlog ook zo’n elf jaar oud waren, laten interviewen. Van deze interviews zijn opnames gemaakt en er is een boekje samengesteld: ‘Kinderen van Nu interviewen Kinderen van Toen over de tijd na de oorlog’. Het boekje is voor achtstegroepers, die op bezoek komen, gratis mee te nemen.

Het museum heeft in verband met de coronacrisis dit jaar voorlopig gewijzigde openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is € 3,50. Kinderen tot 12 jaar en mensen met een Museumkaart mogen gratis naar binnen.

Vanzelfsprekend houden we ons aan de regels die nu gelden. Een van die regels is, dat iedereen van te voren moet reserveren. Dat kan per telefoon (0528 37 33 32) of via een mail aan info@dewemme.nl. Er mogen maximaal 20 mensen aanwezig zijn in het museum.