Bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden maakt zich al een aantal maanden sterk voor realisatie van glasvezel. De gemeente kent tal van ‘witte vlekken’; gebieden waar weinig of geen toegang is tot breedband en snel internet. In deze gebieden wonen veel ouderen. De gemeente De Wolden heeft, net als de rest van Nederland, te maken met een toenemende vergrijzing. Glasvezel De Wolden vindt het belangrijk dat De Wolden mee kan met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van gezondheidszorg en daardoor de ouderen die zorg kunnen bieden die noodzakelijk is.

Veel technologische ontwikkelingen en hulpmiddelen zetten in op een maatschappij waarin we zelf de regie moeten nemen voor zorg. Slimme app’s op de telefoon die vitale functies monitoren, een medicijn dispenser of een tablet thuis waarmee je makkelijk contact kan onderhouden met artsen en hulpverleners.

Voor zorg, waarbij diagnose en behandeling al is vast gesteld, is het heel goed mogelijk dat men voor vragen en controle niet meer naar de arts hoeft, maar gewoon vanuit huis contact kan opnemen. Deze vorm van zorg is er niet alleen voor ouderen maar ook voor zwangere vrouwen met diabetes, ouders met een gehandicapt kind, mensen die overspannen zijn of in psychische nood verkeren of mensen met hartproblemen. Om dit contact optimaal te laten verlopen moeten de patiënten wel over een tablet en een snelle internetverbinding beschikken om een geluid-en beeldverbinding tot stand te kunnen brengen met de hulpverlener. Daar is geen speciale apparatuur voor nodig; de iPad of een andere tablet zijn daar heel geschikt voor.

Gerard Schoep, directeur van Zorgcollectief Zuidwest Drenthe, stelt dat niet alleen de maatschappij in Nederland verandert, maar dat de zorg in Nederland mee verandert. ‘Veel woningen zijn al levensloop bestendig gemaakt door aanpassingen waarmee mensen langer thuis kunnen blijven wonen. En dat is niet alleen een verhoogde wc, maar ook in toenemende mate technische aanpassingen, zoals sensoren.’ Deze sensoren hebben een bewakingsfunctie en kunnen signaleren als iemand al lang de koelkast niet heeft gebruikt of als er iemand uit bed is gevallen. ‘Deze signalering kan er ook zelfstandig voor zorgen dat hulp wordt ingeroepen. Toch prettig als je weet dat je een beroep kunt doen op hulpmiddelen’, aldus Schoep. Glasvezel speelt een vitale rol bij al deze ontwikkelingen.

Op 20 mei om 19.30 uur wordt een grote bijeenkomst gehouden in het gemeentehuis in Zuidwolde. Informatie: www.glasvezel dewolden.nl