Raak in kerstsfeer op 7 & 8 december
Nieuw: zaterdag lichtjestocht tot 20 uur
Ook zo’n zin in de kerst? Kom 7 & 8 december naar Ruinerwold waar het Kerstrondje voor de 20ste keer wordt georganiseerd: tijd voor extra feest! Op 10 monumentale locaties in Ruinerwold is als vanouds van alles te beleven, te koop en te zien. Alles in kerstsfeer, met muziek, lekker eten en drinken en elkaar ontmoeten! Dit jaar is het Kerstrondje ook op zaterdagavond: met lichtjes, hapjes en muziek.

Dat wordt gezellig. Iedereen is van harte welkom op zaterdag van 11 tot 20 uur (i.p.v. tot 17 uur) Daarna kun je om 20 uur naar café De Kastelein, want daar gaan we nog even door. Ook op zondag ben je natuurlijk welkom, dan tussen 11 en 17 uur.
• Elk deelnemend bedrijf of organisatie is gevestigd in een sfeervol, oud pand in en rondom Ruinerwold.
• Er is van alles te vinden: items om je eigen huis in kerstsfeer te brengen, kerstcadeaus, exposities, workshops, advies of demonstraties.
• Overal is wel wat lekkers te eten of te drinken.
Zien we je op 7 en/of 8 december?
Kijk op www.kerstrondje.nl voor alle deelnemers en hun programma. Ook zijn we te vinden op Facebook en Instagram onder @kerstrondjeruinerwold

Nieuw dit jaar
• Zaterdag open tot 20 uur: Maak een lichtjestocht van locatie naar locatie. Er zijn daar ook hapjes, soep, pizza, oliebollen of andere kleine lekkernijen te eten, zodat je lekker de hele avond door kunt zwerven en shoppen.
• Zaterdagavond door in de kroeg: Na 20:00 gaat het Kerstrondje Ruinerwold door bij café De Kastelein.
• Selfie-actie: Maak jij die té gekke Kerstrondje-selfie met 20 personen (niet meer en niet minder) dan maak je kans op 20 consumptiemunten, te besteden bij café De Kastelein. Dus verras ons met de leukste, liefste, grappigste selfie en wie weet kun jij straks samen met 19 anderen genieten van een borreltje (of sapje, biertje of theetje) bij dit oeroude café! Plaats de selfie op Facebook of Instagram en tag ons met @kerstrondjeruinerwold en gebruik #kerstrondje20jaar, of plaats de foto onder het speciale Facebookbericht of mail ‘m naar info@kerstrondje.nl tot uiterlijk 9 december 20 uur. Uitslag volgt diezelfde week.
• Taart-actie Tijdens het Kerstrondje kun je bij alle locaties meedoen met een actie waarbij 5 x een taart voor 20 personen te winnen is. Vraag ernaar!

Deelnemende locaties:
1. ’t Bakhuus & Smederij Mulder
Kom kerstsfeer proeven in ’t Bakhuus en op de deel van de monumentale boerderij De Groenenberg. Vol ideeën voor de feestdagen, de nieuwste woonaccessoires en inspiratie. Unicef is aanwezig met bijzondere wenskaarten en cadeautjes.
Te beleven: Miniworkshops op zaterdag. In de Smederij staat het smidsvuur aan en is op zondag een hoefsmid aanwezig die doorlopend hoefijzers smeedt op de ouderwetse manier. Ook staat er voor de kids een knutseltafel klaar én zijn er dit jaar weer uilenballen om uit te pluizen, voor wie dat durft…
Ook: Loterij en de mannen van ER-geluidverhuur zorgen voor lekkere muziek. Lekkers van het Platteland zorgt voor een winters gerechtje!
Adres: Haakswold 47 Meppel (grens Ruinerwold)

2. Café De Kastelein
Bij de rotonde van Ruinerwold vind je dit 300 jaar oude, gezellige oer-Drentse café met 20 speciaalbieren van de tap en op de fles. Ook staan er allerlei gerechten op de kaart.
Te beleven: Speciaal tijdens het Kerstrondje kun je typisch Drentse gerechten proeven als huisgemaakte snert,uiteraard met roggebrood met spek.
Ook: Zelfgestookte glühwein.
Adres: Dijkhuizen 8a

3. De Bloesemkrans
Nieuwe lifestylewinkel in een oude boerenstal, nu vol warmte en sfeer. Tijdens het Kerstrondje kom je terecht in een wereld vol magie. Met mooie lifestyleproducten van sjaals met bijpassende handschoenen en handtassen. Ook vind je feestdagencadeaus voor ieders smaak en budget, zoals sieraden van het bekende merk Biba.
Te beleven: Kennismaken met de geuren van het zeer betaalbare en hervulbare TapParfum. De altijd hartelijke dames van de Kofferbakker bakken poffertjes en serveren warme chocolademelk.
Ook: Loterij en goede-doelenverkoop van een bekend merk, waarvan een percentage van de opbrengst naar Amnesty International gaat.
Adres: Oosteinde 30

4. De Natte Neuzen Hoeve
Dé locatie voor een leuker hondenleven! Hier vind je informatie en educatie voor ‘baasjes’ in de vorm van workshops, lezingen, cursussen en meer. Zoals hondenspeciaalzaak Dandy Dog met stoer speelgoed, verantwoorde snacks en voeding voor honden, een gediplomeerd gedragstherapeut en een kleinschalig hondenhotel. Kortom: theplacetobe voor hondenliefhebbers.
Te beleven: mini-lezingen en -workshops, hondenfotograaf, natuurgeneeskundige voor dieren, andere professionals, expositie keramiek van Sandra Kloosterman (zondag)
Ook: De hondenspeeltuin is open. Paman Gemuk uit Ruinerwold met Indische gerechtjes.
Adres: Oosteinde 46

5. Het Groene Geschenk/kaarsenrecycling Het Tweede Lichtje
Op deze authentieke plek in buurtschap Weerwille staan verschillende kraamhouders met kerstbomen, kerstgroen, kerststukjes, kaarsen, klokken en vele woon- en cadeauartikelen.
Te beleven: Houtsnijwerker met kandelaars, harten en ander houtwerk, vrijwilligers bakken kniepertjes voor Gambia, kaarsworkshop.
Ook: Gratis kopje koffie.
Adres: Weerwille 2a

6. Inouthout.nl
De sfeermakers voor binnen en buiten vieren een feestje. Hier vind je alles voor een geslaagd kerstfeest voor in en om het huis, maar ook kraampjes voor persoonlijke verzorging, of een aanvulling voor je kledingkast. Informeer ook naar de kerstworkshops.
Te beleven: Vers gebakken oliebollen,inclusief de wereldberoemde perenoliebol, een speciaal ingericht foodplein voor een hapje en een drankje, zelfgebakken pizza en andere hapjes en drankjes. En: in onze kerststal mist de ezel, weet jij hem te vinden?
Ook: Zaterdag tussen 18 en 20 uur live muziek van Timo de Jong.
Adres: Dokter Larijweg 87

7. Kerk Blijdenstein
De monumentale Bartholomeuskerk is een middeleeuws bouwwerk in de buurtschap Blijdenstein. Je vindt er spiritualiteit en actualiteit. Er is een tentoonstelling van bijbelteksten: gekalligrafeerd, geborduurd, gedrukt… Teksten om te bekijken, te lezen, om over te praten en over na te denken. Verder zijn er demonstraties met het thema ‘Duurzaamheid Dichtbij’. Er wordt gehaakt, gebreid, genaaid, er zijn handige dingen te koop en er is info over RepairCafé’s.
Te beleven: Live-orgelmuziek, stilteruimte waar een kaarsje kan worden gebrand, praatruimte, schrijfmarathon met Amnesty International.
Ook: Zondag om 10 uur is iedereen welkom bij de adventviering, of om 17 uur bij de Sing In, met het Drents Klein Vrouwenkoor o.l.v. Ceciel van der Zee en adventsliederen met Harry Bosma als organist. (opruimen vanaf 16 u)
Adres: Blijdenstein 3

8. Museumboederij De Karstenhoeve
Het originele boerenmuseum van Ruinerwold is prachtig en origineel versierd tijdens het Kerstrondje. Andrea Winkel uit Koekange verkoopt antiek en brocante. Henny Huijgen uit Hoogeveen staat met quilts. Ook is er een verzameling antieke nieuwjaars- en kerstkaarten te zien van verzamelaar Jannes Punt uit Meppel.
Te beleven: Demonstraties van roggedorsen, kantklossen en spinnen. In de keuken worden knieperties gebakken en de slager heeft kaantjes en bloedworst en er zijn bruine bonen met spek en snert. Het museum is geheel te bezichtigen.
Ook: Muziek op de deel: zaterdag 14 uur Vanalluswat, 18 uur Geert Jan Brader, zondag 11 uur Sempre Sereno, om 14, 15 en 16 uur Spotlights.
(entree 2 euro)
Adres: Dokter Larijweg 21

9. Van den Berg Hair & Beauty
Deze kapper en beautysalon is al ruim vijftig jaar een begrip in Ruinerwold, en altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op haar- en huidgebied. Tijdens het Kerstrondje kun je persoonlijk advies krijgen van de schoonheidspecialisten en kapsters over een passende beautybehandeling of coupe.
Te beleven: Expositie van de plaatselijke kunstschilder Hessel, die ter plekke werkt aan een schilderij op een wand in de kapsalon. Tegelhome uit Rogat geeft badkameradviezen.
Adres: Dijkhuizen 14-18

10. Wever & Co
In het achterhuis van deze klassieke rietgedekte boerderij vind je een verrassende woonwinkel met stoere meubels en bijzondere hebbedingen voor je zithoek of eetkamer. Er is inspirerende kerstdecoratie te koop en een grote collectie huisparfums van Ashleigh en Burwood. Verder: Tasx met tassen van sterk en zacht leer.
Te beleven: Kunstenares Kim de Boer exposeert en werkt ter plekke aan nieuwe schilderijen.
Ook: Een glaasje glühwein voor alle bezoekers en bij de klassieke foodtruck van Totalmore kun je de beroemde ‘oma-friet’ bestellen.
Adres: Dokter Larijweg 161