De ketels waren nog warm toen de politie in de nacht van 30 op 31 oktober 2017 een inval deed in een drugslaboratorium in Zuidwolde (Drenthe). Daar zijn toen drie mannen aangehouden. Zij stonden donderdag 25 maart terecht voor de rechtbank Gelderland.

Tegen de verdachten -een 60 jarige man uit Arnhem, een 44 jarige man uit Wageningen en 32 jarige man uit Arnhem- zijn gevangenisstraffen van respectievelijk 8, 6 en 4,5 jaar geëist. Daarnaast eiste de officier van justitie geldboetes van 60.000 euro voor de mannen uit Wageningen en Arnhem (44 jaar) en 40.000 euro voor de 32 jarige Arnhemmer.

Een observatieteam was er getuige van hoe op 30 oktober 2017 twee van de drie mannen heen en weer sjouwden met jerrycans, vaten en metalen ketels van een kleine naar een grote schuur bij een boerderij. Ze zagen hoe vaten werden geleegd, en hoe een van de verdachten in dampende ketels stond te roeren.

De landelijk politie-eenheid trof in diverse opstallen opslagplaatsen aan met chemicaliën, grondstoffen en productieapparatuur voor de productie van synthetische drugs. In een tuinhuis en een grote schuur bleken zich twee productieplaatsen te bevinden voor de productie van MDMA en (met)amfetamine.

Het NFI heeft berekend dat met de aanwezige stoffen en materialen 1.864.000 MDMA-tabletten en 108 kilo amfetaminepaste konden worden gemaakt. De officier van justitie rekende de rechtbank voor dat het gaat om een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s. De laboratoria waren zeer professioneel opgezet en geschikt voor langdurige en grootschalige drugsproductie, aldus de officier van justitie.

De politie is de mannen op het spoor gekomen nadat er informatie was binnengekomen dat één van de verdachten, de 60-jarige man uit Arnhem, al jaren honderden liters methanol zou kopen bij een bedrijf in de grensstreek en dat de Duitse autorieten hem ook al in beeld hadden voor invoer van verdovende middelen. Uit het onderzoek dat daarop volgde, kwam naar voren dat deze man veelvuldig contact had met een 44-jarige man uit Wageningen. Het vermoeden rees dat ze zich bezighielden met de productie van synthetische drugs in Zuidwolde.

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland verdenkt de drie onder meer van (de voorbereidingshandelingen voor) het bereiden, handelen en voorhanden hebben van MDMA en amfetamine in de periode van 1 juni 2017 tot en met 31 oktober 2017 in Zuidwolde. Daarnaast is de mannen diefstal van stroom (voor het drugslaboratorium) ten laste gelegd. De 60-jarige wordt verder verdacht van het in bezit hebben van een automatisch vuurwapen en diefstal uit een tuincentrum. De 44-jarige verdachte uit Wageningen is het bezit van een stroomstootwapen ten laste gelegd.

Wat het OM betreft is er voldoende wettig en overtuigend bewijs voor de betrokkenheid van het drietal bij de productie van drugs; die blijkt uit getapte gesprekken, appgesprekken, observaties, kassabonnen voor goederen die gebruikt kunnen worden bij drugsproductie, en uit de vondst van drugs en een gasmasker bij een van hen. De 44-jarige blijkt de huurder te zijn geweest van de boerderij. Bovendien zijn de drie op heterdaad betrapt. Dat de 32-jarige man uit Arnhem er naar eigen zeggen alleen aanwezig was voor laswerkzaamheden, vindt het OM ongeloofwaardig.

De officier van justitie vindt celstraffen van 8, 6 en 4,5 jaar passend, ook al dateren de strafbare feiten uit 2017. Hij benadrukte in zijn requisitoir de gevolgen van de productie en het gebruik van en de handel in drugs voor onder meer de gezondheid van mensen en het milieu. Ook wees hij op het geweld dat met de handel gepaard gaat, wat de verdachten blijkens de aanwezigheid van een automatisch vuurwapen niet schuwden. “Twee van de drie mannen zijn tijdens de schorsing van de voorlopige hechtenis opnieuw aangehouden voor voorbereidingshandelingen voor een drugslaboratorium in Odoornerveen. Daaruit blijkt dat deze mannen hardleers zijn en zich enkel laten leiden door winstbejag”, aldus de officier van justitie.