De kinderen van ‘Ruinerwold-vader’ Gerrit Jan van D. zijn nog nooit te zien geweest in de media. Daar komt vanaf woensdagavond verandering in. De vier oudste kinderen doen de komende vier weken hun verhaal in documentaireserie Kinderen van Ruinerwold op NPO1. Jessica Villerius maakte een vierdelige documentaireserie over het gezin dat ruim een jaar geleden ontdekt werd op een boerderij in Ruinerwold.

De vier oudste kinderen van het gezin dat jarenlang onder de radar leefde op een boerderij in Ruinerwold, vertellen eenmalig hun verhaal in de vierdelige BNN VARA-documentaireserie ‘De Kinderen van Ruinerwold’. Documentairemaker Jessica Villerius volgde hen de afgelopen anderhalf jaar intensief en was aanwezig op belangrijke momenten in hun nieuwe leven. Samen met hen blikt ze terug op hun kinderjaren en de uitzonderlijke omstandigheden waarin het gezin leefde. De Kinderen van Ruinerwold is vanaf 24 maart vier woensdagen te zien bij BNN VARA op NPO 1.

De jongste van deze vier kinderen, in de media aangeduid als ‘Jan’ (27), wordt op 13 oktober 2019 in één klap wereldnieuws als hij aan een lokale bareigenaar vertelt dat hij is weggelopen van huis en hulp nodig heeft. Als de politie wordt ingeschakeld blijkt al snel dat hij, samen met zijn broertje en vier zusjes, jarenlang een verborgen bestaan heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold. Zij hebben daar, samen met vader Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven geleid. Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus. In de documentaireserie komen deze broers, de zus en Jan zelf voor het eerst aan het woord.