Het is vandaag een heugelijke dag voor Tom de Wal (85) en Henny De Wal-Brouwer (88) Beide echtelieden stapten 60 jaar geleden in het huwelijksbootje. Burgemeester de Groot feliciteerde het diamanten bruidspaar dit keer per telefoon.

Het was op Hemelvaartsdag 1957 toen de echtelieden elkaar voor het eerst in het vizier kregen. Tom uit Wildervank was die dag aanwezig op het muziekconcours in Ter Apel. ‘Een soort van vrijgezellendag’. Waar Henny uit Nieuwe Pekela mee deed met de drumband. ‘Zij was het mooiste meisje, dat had ik al gezien. Dus die dag liep ik achter de muziek aan’. Er waren meer kapers op de kust, maar Tom trok aan het langste eind. ‘Het klikte tussen ons, dus we bleven bij elkaar’. Het reislustige stel verloofde zich in Denemarken, waar ze op de fiets naar toe gingen, en er gelijk een vakantie aan vast knoopten. ‘Op de fiets heeft zo zijn voordelen, je hoeft niet af te stappen om wat te zien!’.

Na de trouwdag gingen ze wonen in Veendam, waar hij werkte bij de golfkartonfabriek. Na de fusie met Smurfit Kappa in Hoogeveen verhuisden ze in 1976 naar Drenthe. In Zuidwolde vonden ze hun domicilie. ‘We reden door de nieuwbouw hier, en daar wilden we wel wonen. Er waren nog een enkele woningen te koop. Ik heb toen contact opgenomen met de aannemer en toen was het snel beklonken’. Ze verkochten de woning in Veendam en streken neer in Ten Utlodreef, de straat waar ze nog steeds met veel plezier wonen. Maar liefst 39 jaar werkte hij voor Smurfit Kappa. Tot hij op zijn 62e met de VUT ging. Henny had overdag de zorg voor het huishouden en de drie kinderen, waarvan de jongste vorig jaar is overleden. Het echtpaar heeft ook nog twee kleinkinderen.

Allebei zijn ze van jongs af aan heel sportief. En hebben diverse sporten beoefend zoals gymnastiek, tennis, wandelen, fietsen en hardlopen. Dat laatste doet Henny nog steeds onlangs haar hoge leeftijd. ‘Het gaat misschien niet zo snel meer als vroeger, maar mag nog graag een stukje rennen’. Ook heeft ze altijd aan callanetics gedaan om fit te blijven. Ze mag ook graag schrijven, en heeft op advies van de kinderen de oorlogsjaren vastgelegd in een boekje. ‘Ik had joodse kinderen in de klas, en hielp mee om de Jodensterren op de kleding te naaien, toen dat verplicht was’.

Tom maakt elke dag nog een fietstochtje door de omgeving, en mag daarnaast ook graag bridgen. In het verleden was hij actief voor het CDA en als voorzitter van de plaatselijke voetbalclub ZZVV. Samen hebben ze mooie reizen gemaakt door Indonesië, Australië waar familie woont, en door Mexico, Israël, Cyprus en Zwitserland. Henny: ‘We hebben, ondanks het verlies van onze jongste zoon een mooi leven gehad. Doen veel samen, maar laten elkaar ook vrij’.