Het is vandaag feest in huize Vos. Want Jan Vos (81) en Alie Vos-Jalink (83) zijn vandaag 60 jaar getrouwd. Van oorsprong komt de heer des huizes uit Emmen, maar hij verhuisde al op jonge leeftijd naar Textielstad Enschede. Waar hij in 1955 zijn aanstaande echtgenote tegen het lijf liep.

‘Gewoon op straat bij de kerk, waar de jeugd ´s avonds samen kwam, en dan pik je er eentje uit he! ‘. Zijn echtgenote hoort het lachend aan. ‘Het was heus niet gelijk liefde op het eerste gezicht, maar ik vond hem wel aardig hoor!’. Ze verloofden zich en trouwden op 24 maart 1961 in het gemeentehuis van Enschede. Alie: ‘Het was die dag koud en winderig, en na afloop van de plechtigheid was er een bescheiden feestje voor familie en vrienden.

Geld voor een eigen woning was er niet. Jan: ‘Het was armoede troef na de oorlog. Toen was er ook al een huizentekort’. Daarom trok het pasgetrouwde stel in bij de zuster van Jan. ‘Als een soort van kostgangers!’. Na een jaar konden ze een woning huren. Pas later kochten ze een eigen woning in Enschede. Jan werkte destijds als administrateur op de Vliegbasis Twente, Alie had de zorg voor de kinderen en het huishouden.

Omdat ze dagje ouder worden wilden ze dichterbij de kinderen wonen. Daarom wonen ze sinds twaalf jaar in Zuidwolde. Jan: ´Onze dochter woonde daar al’. En dat bevalt prima. Alie: ‘Alle faciliteiten zijn er, en we zijn helemaal geïntrigeerd’.

Bezigheden hebben ze nog genoeg. Zo is Jan vrijwilliger bij het Tonckenshuys. En helpt hij ouderen met computerproblemen. Samen spelen ze koersbal, mogen ze graag lezen, puzzelen en kijken ze TV of Netflix. Of even naar de markt in het dorp, of met de auto er op uit. ´Al is het nu even anders, je kunt nergens naar toe. Daarom blijven we ook zoveel mogelijk thuis. Onze dochter haalt zelfs de boodschappen voor ons op´. Fietsten, ook een geliefde bezigheid zit er momenteel even niet in, want Alie wacht op een nieuwe knie. Het echtpaar heeft samen vier kinderen en vier kleinkinderen. En omdat een zoon gehandicapt is, gingen ze meestal met de caravan op vakantie in eigen land. Later maakten ze ook met zijn tweeën mooie busreizen naar o.a Zwitserland en Italië. Ze kijken terug op een mooi leven.