Het was maandag feest aan de Drostenstaat in Zuidwolde. Want 60 jaar geleden traden Kees Jansen (82) en Tiny Jansen-Oosterga (81) in het huwelijksbootje. Samen met de twee kinderen, twee kleinkinderen en hun achterkleinkind vierden ze een feestje in besloten kring.

Achterop de fiets
De eerste ontmoeting tussen de twee geliefden was in de Hoofdstaat in Hoogeveen, de woonplaats van Kees. ‘Daar ging je naar toe om een vriendinnetje te zoeken. Je probeerde dan bij de meiden achterop de fiets te springen die langs het kanaal reden, en als je blijven zitten mocht, was het al een beetje aan. Tiny uit Zuidwolde was er die avond met haar zus Alie. Kees deed daar een poging, en tot zijn geluk mocht hij blijven zitten. ‘Daarna bracht ik haar naar huis, het laatste stukje moest ze zelf doen. Dat was me iets te ver’. Tiny schatert het uit van het lachen. ‘Hij was een beetje lui zeg maar!’.


Toen hij op zijn 18e werd opgeroepen voor Militaire Dienst maakt hij de verkering uit. Ook tot Tiny’s verbazing. Dat leek me toen beter’. Daar kreeg hij echter al snel spijt van. En als Kees in de buurt was reed hij altijd langs het huis van Tiny. Via zijn zus die bevriend was met haar was informeerde hij of ze nog geïnteresseerd was . Dat bleek het geval. Er was echter nog een klein obstakel. Ze had inmiddels een ander vriendje, maar dat werd uitgemaakt, en ze kregen opnieuw iets met elkaar.

Tijdens een vakantie in Vaals verloofden ze zich, samen met een bevriend stel waarmee ze op vakantie waren. Ze trouwden in het gemeentehuis in Zuidwolde, en daarna in de Gereformeerde Kerk, waar ze in de pastorie een feestje gaven. In Hoogeveen kochten ze een huis. ‘Voor vijftienduizend guldens. Toen veel geld, nu een schijntje’ grijnst Kees. Toch kon Tiny er niet goed aarden, dus besloten ze terug te gaan naar Zuidwolde. Tot zijn 62e werkte hij bij De Lange’s Oliehandel in Hoogeveen. Tiny werkte voor haar trouwen als hersteller van nylon kousen bij de Kousendokter’ aan de Grote Kerkstraat in Hoogeveen. Daarna stopte ze met werken. Tiny: ‘Als vrouw elders werken was toen niet gebruikelijk als je getrouwd was. Dit werd gezien als een teken van armoede’.

Bewogen leven
Ze staan beide nog volop in het leven. Kees mag nog graag lange wandelingen maken. ‘Veertig tot vijftig km per week haal ik wel’. Fietsen en tuinieren behoort ook zijn hobby’s. En hij zet zich nog in als vrijwilliger voor de stichting Duofietsen. ‘Dankbaar werk is dat’. Tiny is door ziekte en een val iets minder mobiel. Inmiddels kan ze weer een stukje lopen. Ze heeft zich altijd met hart en ziel ingezet als vrijwilliger voor de kerk en samenleving. Het geheim van een 60 jarig huwelijk? Kees: ‘Elkaar vrij laten, maar ook de waarheid kunnen vertellen. Tiny is het daar roerend mee eens. ‘We zijn nog steeds gelukkig met elkaar’.