Het is vandaag feest aan de Kerkstraat in Zuidwolde, waar Lambert ‘Bertus’ Pekel (85) en Klasina Pekel-Bruins (85) hun 60 jarig huwelijksfeest vieren samen met de drie kinderen.

Het was begin jaren vijftig dat de twee geliefden elkaar voor het eerst ontmoetten. Bertus uit Nieuw Moscou was bezig op het Zandveld (Burgemeester Jansstraat) met het afslaan van het loof van de suikerbieten. En bijna had hij ‘zijn hand er afgeslagen, want hij zag daar een mooi meisje fietsen die zijn aandacht trok’. Het bleek Klasina te zijn, die gecharmeerd was van hem. Later kwamen ze elkaar weer tegen bij het Zwarte Gat in Zuidwolde om te ‘zwieren’ op het ijs zogezegd. Het ijs bleek echter niet echt dik genoeg, want ze zakten er door heen. En Bertus hielp Klasina als een echte gentlemen op het droge. Hij moest daarna nog wel een keer terug, om haar zakdoek op te halen, die ze in de consternatie had laten liggen. Met een borrel er bij kwamen ze weer op temperatuur.

Ze hadden maar liefst negen jaar verkering voor ze gingen trouwen. De vader van Bertus spoorde ze daartoe aan. ‘Voor hij op reis ging naar Canada, waar een zus van mij woonde moest dat maar een keer gebeuren vond hij’. En zo geschiedde. Ze trouwden in het gemeentehuis van Zuidwolde, en nadien in de Hervormde Kerk. Het feest was in het dorpshuis in Linde. Zijn moeder maakte dat helaas niet mee, want ze stierf al op jonge leeftijd. Ze gingen wonen in Wezep, waar Bertus werkte in de wegenbouw. En later voor de Heidemaatschappij. Ook Klasina, die niet graag ver van huis en haard is, beviel het daar wel. Daar een eigen huis bouwen bleek te duur, op aanraden van de familie keerden ze terug naar Zuidwolde om daar een woning te zetten aan de Kerkweg. ‘Hier wonen ze al vijftig jaar met plezier’. En waren ze beiden betrokken als vrijwilliger bij de Hervormde Kerk.

Zuidwolde is ook altijd de uitvalbasis voor fiets en wandeltochten die ze samen maakten. ‘In alle provincies zijn we geweest’. Vakantie vieren deden ze meestal in eigen land. Hoewel kamperen niet zo’n groot succes was. ‘Een keer en nooit weer zeg maar’. Liever deden ze dan een woning ruil met een ander gezin. ‘Dan had je toch betrouwbare mensen in huis’. Tweemaal maakten ze samen een verre vliegreis naar familie in Canada en Amerika.

Verder houden ze van gezelligheid en een feestje op zijn tijd. En dan mag Bertus de mensen nog wel eens graag op een humoristische manier toespreken als hij een borreltje teveel drinkt. ‘Daar mogen ze me later altijd graag aan herinneren’. vertelt Bertus lachend. De trouwdag wordt elk jaar gevierd met een dagje uit met de drie kinderen en kleinkinderen. (Ze hadden er vier, een kleindochter is helaas verongelukt). ‘Dan nemen we koffie en taart mee, en maken we er een gezellige dag van’.