De Eikenprocessierups tiert welig aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold. De eikenprocessierups werd sinds het begin van de jaren 1990 steeds algemener in Belgiƫ en Nederland. Het aantal meldingen van overlast nam in de loop der jaren sterk toe en betrof een steeds groter gebied; het dier vestigde zich steeds noordelijker. In de zomer van 2019 verdriedubbelde het aantal meldingen ten opzichte van voorgaande jaren.

Ook de Spinselmot maakt overal nesten in bomen en struiken. Spinselmotten worden vaak verward met eikenprocessierupsen. Aan het begin van de zomer komen de eerste rupsen uit en ze hebben honger! Veel rupsen vreten niet alleen aan het blad van de planten, ze beschermen zich ook door zich in te spinnen in een net van ragfijn spinsel. Hierbinnen kunnen ze ongestoord vreten, geen vogel kan er zo bij om ze te pakken.

Foto’s: L. van Elp