De stemming zit er weer goed in bij Ondernemersvereniging Zuidwolde (OVZ). De maatregelen zijn versoepeld en de vakantie is in aantocht. Dat bracht de leden op het idee om een wandeltocht te organiseren. En wat voor een! Het belooft een bijzonder evenement te worden waar de deelnemers kunnen genieten van een prachtig deel van Zuidwolde. De tocht voert, onder leiding van gidsen, langs plekken met mooie en bijzondere verhalen, maar ook zeker met een goede dosis humor! Organisatieleden namens OVZ zijn Koop Drost, Evelien Westerbeek, Jacqueline van den Bosch en Sylvana Bartelds en zetten de komende dagen nog de laatste puntjes op de i.

De inspiratie voor ’t Foute Kuierpad komt uit het Friese Franeker. ‘Daar organiseren ze een wandeltocht met vooral veel spanning’, vertelt Evelien. ‘Het leek ons leuk om iets dergelijks te organiseren tijdens de zomeravonden.’ En zo geschiedde. Met een aantal inwoners die Zuidwolde goed kennen en de plaatselijke horeca kwam de organisatie bij elkaar. Er werden verhalen opgezocht, de plekken werden bekeken en de route werd gelopen. ‘Het wordt geen standaard wandelroute’, geeft Koop aan. ‘Er zijn zo’n 15 plekken in Zuidwolde, zoals de Bosscherhof, De Wemme en De Molen, met bijzondere en spannende verhalen. En dat zijn niet altijd de braafste! Vandaar ’t Foute Kuierpad.’

Leer Zuidwolde (nog beter) kennen!
De organisatie hoopt met dit evenement, naast plezier, dat de deelnemers het dorp Zuidwolde nog beter leren kennen. Jacqueline : ‘We hopen dat het ook toeristen aantrekt, want het is dan al vakantie. De flyers komen dan ook bij de horeca, campings en vakantieparken hier in de buurt te liggen.’
’t Foute Kuierpad start vanaf 7 juli iedere woensdag- en vrijdagavond. De Zuudwoldiger Huuskamer is op woensdagavond het vertrekpunt en op vrijdagavond vertrekt de groep vanaf Den Kaat. Een groep bestaat uit maximaal 20 wandelaars en gaat onder leiding van twee gidsen het dorp in. Koop : ‘Ook dit wordt leuk. We hebben nu zo’n 16 gidsen, die elk iets ludieks gaan doen. Ze krijgen een draaiboek mee en vertellen de verhalen, waarvan de meesten op waarheid zijn berust, bij de verschillende plekken in het dorp. Wie wil weten waar de uitdrukking ‘een klap van de molen’ vandaan komt, moet zich zeker aanmelden voor deze wandeltocht!’
’t Foute Kuierpad is een route van zes kilometer is niet geheel rolstoelvriendelijk. Voor jonge gezinnen met kinderen in een buggy zijn een aantal paden minder toegankelijk.
De kosten bedragen 10 euro per persoon, inclusief koffie/thee met wat lekkers bij de start en een drankje met bittergarnituur na afloop.
Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via telefoonnummer 0528-372678 (na 12.00 uur) of info@zuudwoldigerhuuskamer.nl. Vermeld daarbij uw naam, telefoonnummer en de datum/data van deelname.

Foto : Organisatie ‘t Foute Kuierpadtie namens de OVZ : Jacqueline van den Bosch, Evelien Westerbeek en Koop Drost. Op de foto ontbreekt : Sylvana Bartelds.