Het mooiste Kersthuis van De Wolden staat aan de Dr. Larijweg 131 in Oosteinde. Sinds twee jaar wonen Ronald Huberts en Roos Kornet daar samen met hun dochter Anna. Vanaf oktober is het stel al bezig om huis en tuin te verfraaien met allerlei lichtslangen en lampjes.

Omdat de buurtvereniging elk jaar het mooiste Kersthuis van Oosteinde organiseert, besloten ze dit jaar wat groter uit te pakken. Huberts: ‘We zijn echte kerstfreaks om het zo maar te zeggen. In huis hebben we meerdere kerstbomen staan in verschillende stijlen’.
Volgend jaar doen ze opnieuw een gooi naar de prijzen. ‘Dat wil niet zeggen dat het per definitie meer licht en lampjes moeten zijn, maar het wordt anders!’ belooft Huberts. Het stel hoopt ook dat ze de buren mee krijgen. ‘Zodat er groot verlicht stuk Larijweg ontstaat’. Behalve de winnaars van Oosteinde zijn ze door de redactie van Weblog-dewolden.nl ook gekozen als: ‘Mooiste Kersthuis van De Wolden’. De tweede prijs ging naar de familie de Wolde aan de Drostenstraat in Zuidwolde. ‘Alle kerstverlichting is zelf gemaakt. Elk jaar komt er iets bij, mijn vrouw Annuska wordt er soms wel eens gek van’ aldus een lachende Hilco De Wolde.

En dat het niet altijd meer en groter hoeft bewijst Sietze Osinga aan de Wilgen in Koekange, die de derde prijs won. De tuin is subtiel en smaakvol aangekleed met ledverlichting. En ook de huiskamer slaat daar naadloos bij aan. Osinga: ‘Dat doe ik al twintig jaar zo. Van huis mee gekregen zeg maar!

Eensgezindheid en verbinding
Het ‘Mooiste Kersthuis van De Wolden wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het initiatief hiervoor komt van Benny Spin en Mike Cremers uit De Wijk. Beide initiatiefnemers zijn tevreden over de prachtige, huizen en tuinen en zelfs complete straten in De Wolden. Cremers: ‘Het was echt een groot succes!’. De prachtig verlichte Blieckweg in Koekangerveld is een mooi voorbeeld van een staaltje eensgezindheid. Spin: ‘En ook Ruinen is een echt lichtdorp! De huizen, winkels, horeca baden in een zee van lichtjes. De Brink met de Mariakerk als het trotse middelpunt is echt sprookjesachtig mooi!’ Cremers: ‘We hoopten op deze manier een stukje verbinding te creëren in deze bijzondere en donkere dagen voor kerst. Meedoen is daarom ook belangrijker dan winnen!’. Voor volgend jaar hebben beide organisatoren ook al wat leuke ideeën in petto.