Het Thomashuis in Ruinerwold heeft sinds deze week de beschikking over een nieuwe rolstoelbus. Dankzij sponsoring van een twintigtal ondernemers is dit mogelijk gemaakt. Zij staan allemaal met een logo op de bus. Zaterdagmorgen waren ze uitgenodigd door exploitanten, Miriam en Stephan ten Have om de nieuwe bus te aanschouwen. Dit gebeurde onder het genot van een kopje koffie met gebak.

‘We zijn superblij met deze nieuwe bus, want de oude bus was totaal af’ vertelt Stephan ten Have. Met de cliënten van de dagbesteding worden er nog wel enige kilometers gemaakt. Miriam: ‘We gaan elke vrijdag met een aantal naar zwemmen. Verder gebruiken we deze voor uitstapjes, of als we met hen naar het ziekenhuis moeten’.

In het Thomashuis in Ruinerwold wonen op dit moment negen volwassenen met een verstandelijke beperking op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Even relaxen in de tuin, samen TV kijken of met elkaar aan tafel de dag doornemen; het lijkt in vele opzichten wel een beetje op het leven in een groot gezin. En deze formule werkt. Sinds de start in 2003 telt Nederland maar liefst 118 Thomashuizen. Stephan: ‘We hebben altijd in de zorg gewerkt, en dan merk je dat er niet altijd voldoende tijd en aandacht is voor de bewoners. Het is juist de kleinschaligheid. En de lijntjes zijn kort, dat is ook een voordeel’.

Zinvolle dagbesteding
De bewoners verblijven in principe 24/7 in het Thomashuis. En hebben allemaal hun eigen kamer. Alleen de badkamer en woonkamer worden gedeeld. Er wordt ze een zinvolle dagbesteding geboden. Dit varieert van werken in de tuin, tot bakken, koken, muziek maken en knutselen. En in de tuin zijn dieren die verzorgt moeten worden. Ook is er een zwerfvuil prikdag ingesteld, waarbij het zwerfafval in de omgeving wordt opgeruimd. Stephan: ‘We vinden het belangrijk dat ze niet verstopt zitten, en laten zien aan de inwoners van Ruinerwold, zodat ze aan elkaar kunnen wennen’.