Ouder worden gaat gepaard met verlies aan fysieke functies, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker verlopen en zelfredzaamheid van ouderen in het gedrang komt. Met het beweegprogramma Herstelgerichte Hulp wil gemeente De Wolden bereiken dat ouderen fysieke capaciteit terugkrijgen die ze kwijt waren zodat onze ouderen weer zeggen “Ik kan weer bukken, ik loop veel makkelijker, traplopen is geen probleem en ik kom met gemak uit mijn stoel.”

Binnen de Wmo zet De Wolden Herstelgerichte Hulp in als een maatwerkvoorziening. De interventie is een wetenschappelijk onderbouwd programma, gericht op het vergroten van het explosieve spiervermogen van ouderen vanaf 60 jaar. Andere gemeenten werken hier ook mee. Deelnemers zijn positief over het programma. Ze geven aan dat ze meer fysieke stabiliteit hebben, krachtiger zijn en meer kunnen doen. Hiermee hebben ze meer regie op hun eigen leven en het huishouden gekregen.

Effectief
Wethouder Mark Turksma: “De Wolden wil dat ouderen hun fysieke zelfredzaamheid leren behouden en verbeteren. Iedereen vindt het prettig om zo lang mogelijk fysiek zelfredzaam te zijn, dat je kunt blijven doen wat je altijd deed. Het is dan ook tijd dat we hierop inzetten. Het beweegprogramma Herstelgerichte Hulp is bewezen effectief en het levert snel resultaat op voor ouderen. Naast deze fysieke effecten heeft bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen na het bewegen.”

Samenwerking met fysiotherapeuten
Binnen het programma Herstelgerichte Hulp gaan ouderen samen met een fysiotherapeut onderzoeken in hoeverre zij hun dagelijkse taken nog kunnen uitvoeren of verbeteren. Dat gebeurt aan de hand van gesprekken en fysieke tests. De fysiotherapeut bespreekt de resultaten met de ouderen en samen met de ouderen wordt een plan gemaakt om kracht en bewegen te verbeteren.

Doelstellingen
Turksma:” Met dit programma geven we mede uitvoering aan de in de Kadernota sociaal domein opgenomen ambitie om de zorg een kwaliteitsimpuls te geven door innovatie en kwalitatief goede zorg te bieden. Door de taakfitheid van onze ouderen te vergroten en te behouden, voeren zij zo lang mogelijk zelfstandig het huishouden. Dit bevordert de zelfredzaamheid van onze inwoners en draagt daarmee bij aan het realiseren van één van de hoofddoelstellingen van ons beleid.”