Op donderdag 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats. Op verschillende locaties in De Wolden vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Herdenkingsbijeenkomst in Zuidwolde
De herdenkingsbijeenkomst in Zuidwolde start met het verzamelen op het Kerkplein om 19.30 uur. Daarna start om 19.40 uur een stille tocht naar het monument voor het gemeentehuis. Om 19.59 uur volgt het ‘Taptoesignaal’. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Aansluitend spelen de muzikanten van De Woudklank het Wilhelmus. Na het Wilhelmus volgen de kransleggingen en is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Wethouder Mark Turksma spreekt tijdens de herdenking.

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.