In deze concurrerende digitale wereld besteden marketeers veel van hun tijd aan administratie en te weinig tijd aan strategie. Dit is de reden waarom veel marketeers het gevoel hebben dat ze op hun plaats lopen in plaats van het bedrijf vooruit te stuwen.

Daarom is marketingautomatisering een belangrijk onderdeel geworden van de toolkit van elke B2B-marketeer. Marketingautomatisering helpt je jouw marketingdoelstellingen efficiënter te bereiken door repetitieve taken te stroomlijnen, zodat je meer tijd kunt besteden aan hoogwaardige activiteiten die de ROI verhogen. Lees hier wat HubSpot marketing automation voor jou kan betekenen.

Voordelen

Marketingautomatisering kan je helpen jouw verkoopervaring af te stemmen op specifieke koperssegmenten tijdens het kooptraject. Of je nu jouw klantenbestand wilt uitbreiden of jouw omzet wilt verhogen door nieuwe kopers aan te trekken, marketingautomatisering kan je helpen jouw favoriete publiek aan te spreken. Met marketingautomatisering kunt je de verkoop stimuleren, de klantenservice verbeteren en minder tijd en geld uitgeven. Meer verkoop – Met geautomatiseerde marketingcampagnes kun je de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon bezorgen, zodat je je kunt concentreren op het sluiten van de verkoop in plaats van tijd te verspillen aan een standaardaanpak die voor niemand werkt. Verbeterde klanttevredenheid – Een consistente, gepersonaliseerde marketingervaring resulteert in een grotere naamsbekendheid, wat resulteert in een grotere merkherkenning. Bovendien bespaart het tijd en middelen.

Enquête maken en volgen

Om jouw leads te segmenteren en jouw marketingberichten te personaliseren, zijn lead-enquêtes een van de beste methoden. Lead enquêtes worden gebruikt om de behoeften, wensen en problemen van leads te ontdekken. Met marketingautomatiseringssoftware kunt je snel en eenvoudig lead-enquêtes maken. Je kunt ook bijhouden of een lead de enquête heeft ingevuld of niet, naast het waarom (HubSpot, 2018). Deze gegevens helpen je om zeer aangepaste reclameboodschappen voor elk individu te maken door enquêtes te maken en te monitoren. Met de lead-enquêtetool van HubSpot (HubSpot, 2018) kunt je met een paar klikken enquêtes maken en monitoren op jouw website, blogberichten, nieuwsbriefcampagnes en meer. Je kunt ook bijhouden of een lead jouw enquête heeft ingevuld of niet, naast het segmenteren van jouw leads op basis van hun antwoorden op de enquête.

Marketingautomatisering kan veel voordelen bieden voor zowel nieuwe als oudere bedrijven. Het stelt je in staat om aangepaste marketingberichten te maken die passen bij de interesses en wensen van elke lead. Dit kan de klanttevredenheid verhogen, de conversie van leads verhogen en de verkoop in het algemeen stimuleren. Met marketingautomatisering kun je je richten op het sluiten van meer verkopen en het bieden van uitstekende klantenservice. Zo kun je doen wat je het beste kunt: jouw bedrijf leiden. Bekijk de website van Webs voor meer informatie.