Raamdecoratie geeft een huis dubbele meerwaarde. Deels zit hem dat in je woongenot, deels in het prijskaartje dat je er in een later stadium op kunt plakken, om uiteenlopende redenen. Raambekleding zoals markiezen, rolluiken en screens doen dus veel meer dan de boel gezelliger en mooier maken. Dus kleeft er pure winst aan zo’n relatief kleine metamorfose van je huis.

Isolerende werking van raamdecoratie

Elke soort raamdecoratie isoleert een woning in bepaalde mate. Zelfs gordijnen doen dat in gesloten toestand, en rolluiken of houten shutters al helemaal. Je ziet het simpele rekensommetje behalve in je energierekening terug in de gestegen waarde van je huis. Makelaars leggen vanzelfsprekend de nadruk op duurzaamheid, een toverwoord als het op huizen verkopen aankomt. Zo vormt je raambekleding een slimme investering op de korte én lange termijn. Kijk hier voor meer informatie als jouw huis wel een oppepper kan gebruiken, aan binnen- dan wel buitenkant.

Veel buitrenraamdecoratie is onaantrekkelijk voor inbrekers

Een tweede aspect van met name buitenraamdecoratie is dat het dievengilde er zijn vingers niet aan wil branden. Er is in gesloten toestand geen opening te vinden om het huis binnen te dringen, laat staan een raamslot te forceren. Dat geeft een veilig gevoel. Dergelijke raambekleding voor de buitenkant van huizen, zoals Byzon buitenzonwering, zien we overigens veel in het zuiden des lands, maar die wijsheid is inmiddels tot andere provincies doorgedrongen. Ook om de andere hier genoemde beweegredenen.

Zelf lichtinval reguleren

Omdat we meer dan ooit thuiswerken is het reguleren van de lichtinval belangrijker geworden. Als deze niet optimaal is, weerkaatst licht op je scherm. Ook bij het overdag tv kijken speelt dit element een rol. Daarnaast zorg je met markiezen en zonneschermen voor gezellige schaduwplekken buitenshuis. En van die beschutte, geborgen sfeer geniet je ook binnen, als het ’s winters koud is en je de screens sluit.

Privacy

Het zojuist genoemde gevoel van beschutting en geborgenheid brengt meer privacy met zich mee. In ons land wonen we veelal dicht op elkaar, dus het is eigenlijk overbodig om nog uit te leggen wat voor rol raamdecoratie hierin speelt.

Geluid- en lichtdemping

Er zijn in Nederland veel momenten dat je in je woning te maken krijgt met ongewenste geluiden en licht van buitenaf. Een groepje nachtdieren dat vanuit de kroeg de straten doorgaat, een auto waarvan de bestuurder gek is op house-beats op hoge volume of werkzaamheden in de buurt. Voorbeelden van overlast door kunstlicht zijn verkeer, straatverlichting, reclames en industrie. Met raambekleding breng je het niveau van die overlast deels terug.