Een bedrijf runnen is één ding, de juiste mensen op de juiste plek krijgen is nog even wat anders. Het is zo belangrijk dat je de kwaliteiten van je medewerkers goed benut. Want het is zonde als verborgen talent onbenut blijft. Een handig hulpmiddel hierbij is de skill matrix. Het geeft een helder overzicht van alle skills en competenties binnen de organisatie met de sterke en zwakke punten per werknemer. Zo zie je in een oogopslag waar eventuele tekorten zitten en kun je bijsturen waar nodig.

Waar kun je een matrix bij gebruiken?
 Een up-to-date skill matrix helpt je in elk geval om de doelen van je bedrijf te halen. Je ziet meteen wat je in huis hebt qua kennis en ervaring bij je personeel. En waar misschien nog wat bijgespijkerd moet worden. Dat is wel zo handig, want dan kun je gericht actie ondernemen. Denk aan een opleidingstraject of het aantrekken van een specialist.

Hoe werkt de matrix in de praktijk?
 Zo’n overzicht biedt nog meer voordelen. Het stelt je in staat om in te spelen op veranderingen in de markt. Een game-ontwikkelaar kon bijvoorbeeld direct aan de slag met de nieuwste VR-technieken omdat het bedrijf waar hij werkt de matrix recent had geüpdatet. Anders hadden ze extern iemand moeten inhuren.

Ook voor de motivatie van je mensen is zo’n skills schema essentieel. Werknemers zijn nu eenmaal het gelukkigst als ze een baan hebben die past bij hun talenten en drijfveren. Door functies slim te matchen met competenties, werkt iedereen met energie en plezier. En dat scheelt een hoop.. en ook in verzuim!

Hoe richt je een skill matrix in?
 De matrix bestaat uit een horizontale en een verticale laag. De eerste laag bevat alle rollen en functies in je bedrijf, van marketeer tot webdesigner en receptionist. Per functie typ je de benodigde kennis, software skills en dergelijke uit.

In de verticale kolom komt de naam plus de persoonlijke kwaliteiten en talenten van alle individuele medewerkers te staan. Denk aan opleiding, certificaten, beheersing van tools en systemen, communicatieve vaardigheden en wat verder ook maar relevant kan zijn voor het bedrijf

Voor nieuwe medewerkers kun je al bij het inwerktraject beginnen met het invullen van hun skill set, eventueel met behulp van een introspectieve vragenlijst. Zo heb je de data meteen beschikbaar.

Door de horizontale en verticale laag over elkaar te leggen, ontstaat vanzelf een duidelijk overzicht van matches en mismatches wat betreft competenties versus functie-eisen. En dat is precies wat je wilt weten! Een visuele heatmap kan dit inzicht nog verder vergroten: die toont in één oogopslag waar de grootste hiaten en juist overlap zit qua skills binnen je organisatie.

Hoe zorg je dat je matrix up-to-date blijft?
Om echt rendement uit je skillschema te halen, is het cruciaal dat deze actueel blijft. Plan daarom elk half jaar een update in. Zowel managers als medewerkers kunnen wijzigingen doorgeven. De leiding ziet zo misschien talenten waar de teamleden zich niet van bewust zijn. Terwijl werknemers juist zelf goed weten welke cursussen of trainingen ze hebben gevolgd.

Op die manier kunnen matrixupdates ook gekoppeld worden aan functioneringsgesprekken of beoordelingstrajecten. Die gaan toch al over iemands prestaties en ontwikkelpunten en sluiten zo moeiteloos aan. Door hier de actuele skill matrix bij te pakken houd je deze moeiteloos up-to-date. Zo ondersteunen HR en skill management elkaar perfect. Kortom, met een up-to-date vaardighedenmatrix heb je een krachtige tool in handen om proactief personeelsbehoeften in te schatten tegen voordelige prijzen

 Verdere toepassingen van de skills matrix
 Je kunt de data uit je matrix ook gebruiken bij sollicitatieprocedures, door te kijken welke vaardigheden nog ontbreken in je team. Of de talenten van een kandidaat objectief naast je bestaande personeelsbestand te leggen. Een actief skill management document is echt goud waard.

Een skill matrix is echt onmisbaar voor bedrijven die alle kwaliteiten van hun werknemers effectief willen benutten. Je sluit beter aan op wat mensen kunnen én willen doen. Bovendien reageer je sneller op veranderingen, omdat je zicht hebt op de gebreken in je personeelsbestand.

Regelmatig invullen en updaten is key. Zo haal je het beste in je mensen naar boven en zet je ze op de plek waar ze het meest tot bloei komen. En dat voelt voor iedereen prima aan! Ben je op zoek naar een manier om beter inzicht te krijgen in de vaardigheden van je medewerkers? Wil je op basis daarvan personeelsbehoeften beter plannen en voorspellen? Dan is een skills matrix van AG5 wat je nodig hebt.