Margaret Breukink verzorgt op zondagmiddag 7 april om 14.30 uur de lezing ‘Op de koffie’. Die gaat over eeuwen gebruik van koffie, thee en chocolade in Nederland. Deze lezing, die in de koffiekamer van Museum De Wemme plaatsvindt, is gratis toegankelijk en duurt ongeveer een uur. Er is maar plaats voor 60 personen, daarom is aanmelding verplicht. Dat kan via info@dewemme.nl of tijdens de openingsuren per telefoon (0528 373332).

Margaret Breukink heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Utrecht. Aan de hand van afbeeldingen van schilderijen vertelt ze verhalen over de geurige wereld van koffie, thee en chocolade. Deze sluiten aan bij de expositie ‘Typisch.nl’ die o.a. over puur Nederlandse gewoontes en voorwerpen gaat. Vanaf 1700 veroveren koffiehuizen heel Europa. Koffie drinken wordt een elegante mode voor heren uit de gegoede burgerij, die elkaar ontmoeten in het koffiehuis. Pas in de 19de eeuw ontstaan de huiselijke koffiekransjes voor dames.

Het zijn de Nederlanders geweest die, als eersten in de 17e eeuw, thee in hun schepen naar Europa brachten. Als genotsmiddel werd het in de 18de eeuw de favoriete drank van de elite. Op deftige buitenplaatsen langs de Vecht werden speciale theekoepeltjes gebouwd. Thee werd in de loop van de tijd een volksdrank. Chocolade werd in Nederland bekend toen de Hertog van Alva cacao uit Spanje meenam. Chocolade blijft lang een luxe product, maar tegenwoordig gaan rond Sinterklaas zo’n 25 miljoen chocoladeletters over de toonbank. Meld je aan voor de lezing. Vooraf en/of na afloop kun je de tentoonstelling ‘Typisch.nl’ bezoeken. Hiervoor moet wel entree betaald worden.