Gemeente de Wolden is dit jaar Culturele Gemeente van Drenthe. Het culture leven in De Wolden heeft daarmee een flinke boost gekregen. En alsof dat nog niet genoeg is, hangt nu in de raadszaal een schilderij van Taco Mesdag. Dit schilderij kreeg De Wolden in bruikleen van de Stichting Visio.

Bruikleen
Namens Stichting Visio droeg Mira Vermeulen het schilderij van Taco Mesdag over aan de wethouder van Cultuur van gemeente De Wolden, Albert Haar. Samen onthulden zij een informatiebord over Taco Mesdag. Wethouder Haar gaf aan Visio zeer erkentelijk te zijn voor het mogen lenen van dit prachtige schilderij. “Wij zijn heel blij dat we dit prachtige werk van Taco Mesdag hier in onze raadszaal hebben hangen. Gemeente De Wolden hecht veel waarde aan het behoud van cultureel erfgoed en daar hoort dit schilderij natuurlijk bij. Het is immers altijd in bezit geweest van de bewoners van Huis te Echten. Geweldig dat nu alle inwoners van De Wolden het kunnen zien!”

In de aanloop naar de verhuizing van Stichting Visio werd ontdekt dat in de ‘grote vergaderzaal’ een schilderij van Taco Mesdag hing, broer van de panoramaschilder Hendrik Willem Mesdag. Met Huis te Echten leeg vanwege de verhuizing, heeft Visio overwogen om het schilderij te veilen, op te slaan of in bruikleen te geven.

Tijdens een vergadering in Huis te Echten had gemeente de Wolden al eens aangegeven interesse te hebben in bruikleen van het schilderij. Daarom geeft Visio het nu voorlopig in bruikleen aan gemeente de Wolden. Het schilderij verbeeldt een Drents heidelandschap met een schaapskudde en turfstekers.

De toekomst van het schilderij bij de gemeente is nog onbekend; het kan overgaan naar de nieuwe eigenaar van Huis te Echten of uiteindelijk geveild worden. De gemeente zou het schilderij graag behouden voor De Wolden en heeft daarom ook interesse getoond in een mogelijke aankoop van het schilderij.