Patiënten van Huisartsenpraktijk Zuidwolde kunnen sinds afgelopen najaar terecht bij een welzijnscoach. Het doel is om mensen met vragen en problemen bij hun mentale gezondheid verder op weg te helpen. De samenwerking tussen huisartsen, praktijkondersteuners en Welzijn De Wolden heet Welzijn Op Recept en is voor iedereen kosteloos beschikbaar.

Het uitgangspunt achter Welzijn Op Recept is breder kijken naar de klachten waarmee patiënten op het spreekuur komen. Huisarts Greet Anholts: ‘’Er is meer dan lichamelijk ziek-zijn. Je kunt niet lekker in je vel zitten, er is iemand weggevallen in je leven, je mist contacten of zingeving. Daarvoor hoef je niet per se naar de huisarts, maar de praktijkondersteuner of welzijnscoach zijn er dan voor je.’’ De gesprekken kunnen leiden tot verwijzingen naar bijvoorbeeld sociale activiteiten, vrijwilligerswerk of nieuwe bezigheden waar je weer energie van krijgt.

Anholts is blij met de samenwerking: ‘’Met Welzijn Op Recept kunnen we mensen makkelijker doorverwijzen. We nemen drempels tussen zorgverleners weg.’’ Want welzijnscoach Thomas Dieters zit elke donderdag in de huisartsenpraktijk. Patiënten hebben in hun vertrouwde omgeving gesprekken met hem. Welzijn Op Recept levert minder bezoeken aan de huisarts en dus tijdwinst op. ‘’Maar waar het om gaat is dat we mensen de hulp willen bieden waar ze écht wat aan hebben. Sommige klachten zullen blijven, maar de kwaliteit van leven is wel verbeterd.’’

Met de goede resultaten in Zuidwolde heeft Welzijn De Wolden de ambitie om Welzijn Op Recept dit jaar in heel De Wolden in te voeren. Voor meer informatie of belangstelling kan contact worden opgenomen met Thomas Dieters, tel. 0528-378686 of e-mail ThomasDieters@welzijndewolden.nl.