Voor twee maanden aan de Leeuwenveenseweg
Vanaf 9 april stelt gemeente De Wolden een perceel aan de Leeuwenveenseweg beschikbaar om drie grote tenten neer te zetten voor de tijdelijke nachtopvang van maximaal 200 asielzoekers. Dit op verzoek van het COA. Hiermee wordt voorkomen dat mensen op het grasveld buiten voor het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen. Het gaat om mannen, vrouwen en kinderen.

Deze tenten stonden eerder twee maanden in 2e Exloërmond (gemeente Borger-Odoorn) en daarvoor twee maanden in Stadskanaal. Per 9 juni zal een andere gemeente een locatie voor de tenten beschikbaar stellen.

Burgemeester Inge Nieuwenhuizen: ‘Het is triest dat het nodig is. Soms moet je gewoon helpen. We bieden een warme tent, met warm eten, een warme douche en een warm bed. Ik ben met wethouder Rudi Hooch Antink in 2e Exloërmond gaan kijken. Het betreft een tijdelijke nachtopvang. De mensen zullen ‘s avonds met bussen aankomen en in de ochtend weer per bus vertrekken. Het zijn mensen die in Nederland aankomen en s’ nachts niet terecht kunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat dat vol is. Overdag zijn ze in Ter Apel voor hun asielprocedure. In Stadskanaal en Borger-Odoorn is de opvang goed verlopen. Het COA beheert de tijdelijke locatie’.

De terreinindeling en de opvang is hier hetzelfde als in Stadskanaal en 2e Exloërmond. De afstand tot Ter Apel is echter langer: drie kwartier. Het terrein is omheind en wordt bewaakt. Asielzoekers ontvangen bij aankomst een warme maaltijd en persoonlijke verzorgingsmiddelen. Vervolgens krijgen ze een bed toegewezen. Luxe is het niet. Stapelbedden staan een halve meter uit elkaar. Mannen en vrouwen en kinderen slapen gescheiden. De tijdelijke nachtopvang wordt verzorgd door het COA. Overdag verblijven er geen asielzoekers in de tenten en wachten de bedden op nieuwe asielzoekers die komen overnachten in De Wolden.