Marc Veeningen verzorgt op zondagmiddag 2 juni om 14.30 uur de lezing ‘Draaien Maar’. Die gaat over de cultuur, de werking en de bouw van draaiorgels in Nederland.

Deze lezing, die in de koffiekamer van Museum De Wemme plaatsvindt, is gratis toegankelijk en duurt ongeveer een uur. Er is plaats voor 60 personen. Daarom is aanmelding verplicht. Dat kan via info@dewemme.nl of dagelijks tussen 13.30 en 16.45 uur per telefoon (0528 373332).

Marc Veeningen is de zoon van Henk Veeningen (17 december 1941-5 januari 2012), die draaiorgels bouwde en restaureerde in zijn bedrijf in De Wijk. In 1996 opende hij daar zijn eigen draaiorgelmuseum. Hij was de eerste en enige officieel beëdigde en erkende Nederlandse taxateur van draaiorgels. Marc heeft een aantal van de door zijn vader gebouwde orgels geërfd.
In het museum staat handdraaiorgel De Vlinder. Aan de hand van dit orgel vertelt Marc alles wat met draaiorgels te maken heeft. Draaiorgels waren vroeger een vertrouwd beeld in de Nederlandse straten. Hoe komt het dat dat niet meer zo is? Is het draaiorgel wel typisch Nederlands? Hoe komt er eigenlijk geluid uit zo’n ding? En wat is een mansbak? Natuurlijk ontbreekt een demonstratie niet. Misschien mag je zelf ook wel even draaien!

Meld je aan voor de lezing. Vooraf en/of na afloop kun je de tentoonstelling ‘Typisch.nl’ bezoeken. Hiervoor moet wel entree betaald worden.