De gemeente De Wolden heeft er een kunstwerk van formaat bij. Het bijna 3 meter hoge beeld van kunstenaar Martha Veldthuis toont de contouren van een grote melkbus in roestvrijstaal met daarin een keramisch beeld van een skatende jongere. Het kunstwerk dat door omwonenden al liefkozend ‘de pulle’ wordt genoemd, wordt op zaterdag 29 juni om 14.00 uur feestelijk onthuld voor het Wolderhuus in Zuidwolde.

Martha Veldthuis maakte het beeld na gesprekken met jongeren uit de gemeente. De kunstenaar vroeg hen naar hun visie op de toekomst. De jongeren hebben haar tijdens boetseerworkshops ook geholpen om de ballen, die het mensfiguur in het midden van het beeld in de lucht probeert te houden, vorm te geven. Het beeld is een duidelijke knipoog naar het verleden toen de melkbus veelvuldig werd gebruikt door de boeren. Nu wordt het vaak gebruikt als stem- of ideeënbus en is het een verwijzing naar de toekomst.

Het kunstwerk staat prominent voor het Wolderhuus dat is ontworpen als ontmoetingsplek voor de inwoners van Zuidwolde. Het is niet alleen een visuele toevoeging op het plein, maar met de sokkel als zitplaats dient het ook als een plek voor verbinding en ontmoeting.

Kunstenaar Martha Veldthuis uit Ruinerwold staat bekend als verfijnd en deskundig keramist. Het is de eerste keer dat ze zo’n groot permanent werk in de openbare ruimte heeft gemaakt. Hellen Abma die vanuit Stichting Kunst & Cultuur nauw betrokken was bij de totstandkoming van het kunstwerk zegt: “Martha is als plaatselijk kunstenaar een geweldige uitdaging aangegaan. Het kunstwerk moest in een relatief kort tijdsbestek gerealiseerd worden. Het is een bijzonder symbool voor de verbinding tussen verleden, heden en toekomst van De Wolden en legt een mooie link naar de uitstraling, gebruikers en functie van het Wolderhuus”.