In gesprek met Rob de Jong, vrijwilliger bij Welzijn De Wolden
Nadat Rob de Jong zijn bedrijf verkocht heeft, krijgt hij veel meer vrije tijd. Als hij op internet gaat zoeken naar vrijwilligerswerk, komt Welzijn De Wolden in beeld. De inwoner uit Koekange doet graag iets voor de samenleving. Inmiddels is hij zo’n drie jaar actief als vrijwilliger voor de Vrijwillige Thuiszorgondersteuning (VTO) en de Klussendienst. ‘’Je maakt van alles mee. En als ik iemand heb kunnen helpen, is mijn dag weer goed.’’

‘’Als je goed om je heen kijkt, zie je dat er mensen zijn die hulp kunnen gebruiken. Tegenwoordig lijken mensen minder aandacht voor elkaar te hebben‘’, zo constateert Rob. ‘’Dat vind ik jammer, zeker nu oudere mensen zich steeds langer thuis moeten zien te redden.’’ Hij pakt dan ook van alles aan. ‘’Als ondernemer en Randstedeling ben ik wel wat gewend. Je weet van tevoren niet waar je terecht komt, maar dat vind ik juist leuk.’’

Maatschappelijke functie
Wat Rob doet bij de VTO, hangt af van wat de aanvrager nodig heeft. Wandelen met iemand die dat door Parkinson niet alleen kan doen. Met iemand die door een spierziekte in een rolstoel zit, meegaan naar een afspraak in het ziekenhuis of gewoon een blokje om. Ook de partners worden daardoor ontlast. De maatschappelijke functie die het vrijwilligerswerk heeft, spreekt Rob aan. ‘’Mensen vinden het fijn om er even uit te zijn en een praatje te hebben. En ik hoor ook weer eens wat anders. Ik heb er graag een paar uurtjes per week voor over.’’

Echt willen
Rob komt ook veel bij mensen thuis voor klusjes. ‘’Ik ben nogal handig. Iets ophangen, repareren allerlei hand- en spandiensten. Ook tuinwerkzaamheden, want buiten bezig zijn vind ik heerlijk.’’ Er is altijd wel wat te doen voor mensen die iets, al dan niet tijdelijk, niet meer zelf kunnen. De mogelijkheden zijn volgens Rob nog maar matig bekend. Maar hij wil ook benadrukken dat het vrijwilligerswerk echt niet veel beslag op je agenda hoeft te leggen. ‘’In tegendeel, je kunt best weleens overslaan als het je niet uitkomt.’’ Belangrijker vindt hij de bewuste keuze om het werk te doen. ‘’Als je het aangaat, moet je weten waar het om gaat en het in alle overtuiging willen.’’

Ze staan voor ons klaar
Rob heeft ze bijna nooit nodig, maar de vrijwilligers worden goed begeleid door de medewerkers van Welzijn De Wolden. Een keer per jaar is er ook een bijeenkomst met alle vrijwilligers. Het doel is bijpraten over ontwikkelingen bij Welzijn en het delen van ervaringen met de werkzaamheden. Rob gaat er altijd heen. ‘’Er komt nooit zoveel schokkends uit, maar je blijft wel bij’’. Voor hem is vooral van belang: ‘’Je kunt de medewerkers altijd bellen, ze staan voor je klaar. Het is prettig dat het contact zo makkelijk verloopt.’’

Ook vrijwilliger worden?
Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze inwoners en samenleving. Wil je ook iets betekenen voor een ander en weten welke mogelijkheden er zijn om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij Welzijn De Wolden? Neem dan contact op via tel. 0528 – 378686 of per mail info@welzijndewolden.nl