Berghuizen is een kunstwerk rijker, of beter gezegd een driedubbelkunstwerk én een bijpassende bank. Bij enkele inwoners van Berghuizen ontstond zo’n 2 jaar geleden de gedachte dat onze kleine gemeenschap een heel eigen geschiedenis kent maar dat daar voor de bezoeker of voorbijganger niets van de zien is.

Een uitvoerig infobord over de geschiedenis van de kerk was een eerste stap in de goede richting. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar een kunstenaar, liefst uit de eigen omgeving, die een kunstwerk zou willen maken voor Berghuizen. De wens was dat het een verbeelding zou worden van een drietal factoren die heel bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van Berghuizen. Dit was het water, beter bekent als ‘Het Trekgat’, de turfwinning daaruit waardoor er een gemeenschap ontstond en de kerk met een heel eigen geschiedenis.
We zijn op zoek gegaan naar een kunstenaar die een verbeelding zou kunnen maken die passend is bij de omgeving van Berghuizen. Daarvoor kwamen we uit bij beeldend kunstenaar Hugo Galema uit Ansen. Hij werkt veel met hout en weet in zijn werk een sterke verbinding te leggen tussen de inhoud, de betekenis van een beeld en de inzet van mooie natuurlijke vormen en materialen.
Het idee van drie kunstwerken in de schijven van een eikenboom was snel geboren en Hugo is daar mee aan de slag gegaan. Ondertussen is er door enkele inwoners van het dorp een mooie bank in de vorm van een turfkar gemaakt. We hopen met de kunstwerken de voorbijganger uit te nodigen om in Berghuizen even stil te staan bij de geschiedenis en de bijzondere plek die Berghuizen is. Het bankje is daarbij een uitnodigend rustpunt.

Tijdens het traject is er goed contact geweest met de kerk die in eerste plaats betrokken waren bij het plaatsen van een infobord over de geschiedenis van de kerk. Ook de kunstwerken mochten een plek krijgen op de grond van de kerk. Heel mooi is dat het eerste kunstwerk vanaf de weg goed te zien is maar ook uitnodigt om richting het water te lopen en zo uit te komen bij het Trekgat. Bovendien leidt de wandelroute langs de kunstwerken, een mooie verrijking van de wandelommetjes in Berghuizen.
Om het geheel af te maken zijn er een drietal Haiku’s gemaakt die een verdieping zijn bij het bekijken van de kunstwerken. Op vrijdagavond 5 juli om 20.00 uur willen we het traject van een kunstwerk voor Berghuizen afronden met het plaatsen van de haiku’s bij de kunstwerken.
Het college van Kerkrentmeesters wordt van harte uitgenodigd om bij deze gelegenheid aanwezig te zijn.

Met vriendelijke groeten,
Namens de kunstcommissie, Marius van de Pol, Lammert van der Heide en Marjelle Barneveld